Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Bogdan policajcima: U službi ste dobra

Zagreb (IKA )

U povodu proslave blagdana sv. Mihovila i Dana policije u petak 28. rujna misno slavlje u kapelici Sv. Mihovila na Policijskoj akademiji u Zagrebu predvodio je vojni ordinarij Jure Bogdan u zajedništvu s policijskim kapelanima o. Stjepanom Harjačem, DI, don Brankom Čageljom, i biskupskim vikarom za pastoral MUP-a fra Franom Musićem, OFM.

Na misnom slavlju okupili su se glavni ravnatelj policije Nikola Milina i članovi njegova kolegija, izaslanstvo Ministarstva unutarnjih poslova: državni tajnici Terezija Gras i Žarko Katić, pomoćnik ministra Ante Delipetar, glavna tajnica Sanda Šimić Petrinjak, svi načelnici policijskih uprava, načelnik Policijske akademije Dubravko Novak sa suradnicima te djelatnici i polaznici Policijske akademije. Na misi je pjevala klapa Sv. Matej PU bjelovarsko-bilogorske.

U homiliji mons. Bogdan osvrnuo se na anđele čuvare, u prvom redu na sv. Mihovila, zaštitnika hrvatske policije. Opredijeliti se za policijski poziv podrazumijeva želju i odluku da se svakog dana bude bolji i da se u pozivu nikako ne ostaje samo na vanjskom činu i obilježju. Nikakve drakonske mjere neće moći promijeniti čovjeka bez njegove unutarnje duboke promjene u srcu. Biskup Bogdan poručio je policijskim službenicima da se oni nalaze u službi dobra. Zamolio je od Boga da blagoslovi njihov rad i život te da im podari snage i razboritosti kako bi uvijek mogli djelovati po načelu pravednosti i istinitosti. Poželio je da im sveti Mihovil arkanđeo bude trajni zaštitnik i pratilac.

Biskup Bogdan istoga dana nazočio je središnjem obilježavanju Dana hrvatske policije i njenog zaštitnika svetog Mihovila održanom već tradicionalno u Koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski“ u Zagrebu. Domaćini svečane akademije bili su ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i glavni ravnatelj policije Nikola Milina, a prisustvovali su joj i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, izaslanici predsjednice Republike i predsjednika Hrvatskog sabora, Vlado Galić i general Mladen Markač, potpredsjednici Vlade i njezini ministri, glavni državni odvjetnik, zagrebački gradonačelnik, predstavnici međunarodnih organizacija, državnih institucija, organizacija civilnog društva, djelatni i umirovljeni policijski službenici te brojni drugi visoki uzvanici i gosti.

Glavni ravnatelj Milina zahvalio je 762 neustrašivih policijskih vitezova, koji su dali ono najvrjednije, svoje  živote u Domovinskom ratu. Potom je uputio čestitku policajkama i policajcima povodom Dana policije riječima: Neka vas sve u životu i radu čuva naš nebeski zaštitnik sv. Mihovil i pozvao da odgovorno, zakonito i profesionalno, ponosno noseći odoru hrvatske policije, obavljaju svoj poziv.