Budi dio naše mreže
Izbornik

Izložba 'Hrvatski sveci i blaženici' otvorena na Hrvatskom katoličkom sveučilištu

Zagreb (IKA)

Izložba Ivice i Kristine Mareković “Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” u utorak, 14. siječnja je otvorena na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu. Izložbu čini dvadesetak ulja na platnu koje prikazuju hrvatske svece i blaženike, koje su ovi akademski slikari iz Sela kraj Siska naslikali za 11. dane hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima.

Ovu putujuću izložbu, čiji se autori mijenjaju, deset je godina organizirala Galerija sakralne umjetnosti ‘Laudato’, a posljednjih godinu dana to je preuzelo Nacionalno svetište sv. Josipa iz Karlovca u suradnji s Udrugom Dr. Stjepan Kranjčić. Rektor svetišta mons. Antun Sente istaknuo je da je upravo putovanje posebnost ove izložbe i da se nada da smo na ovaj način odgovorili onoj prvotnoj zamisli da kroz ovu izložbu populariziramo ili više dozovemo u pamet naše hrvatske velikane koji su sveto živjeli i koji bi trebali sve više biti prisutni u našem životu. 

“Na ovaj način se želi senzibilizirati hrvatska javnost, posebno katolička, o brojnim hrvatskim svecima koji su zadužili naš hrvatski narod”, istaknuo je mons. Sente te naglasio da se on kao župnik trudi, pogotovo kada su krštenja, u litanijama nabrajati barem neke hrvatske svece i blaženike kako bi oni ušli u uho hrvatskog čovjeka i zapravo sve nas pozvali na svetost.

Autor teksta u katalogu je likovni kritičar Stanko Špoljarić koji je rekao da je ozračje sakralnog poseban vid vjerske, umjetničke i ljudske uzbudljivosti te je istaknuo portretnu snagu slika. “To je slikarstvo koje nastaje s onim prethodnim promišljajima i nisam siguran da li teže naslikati svece koji su živjeli u prošlosti ili one koji su nam bliži u vremenu.

Autor slika Ivica Mareković je kazao da se uvijek nastoji upoznati sa životnim putom sveca kojeg slika.

U ime Udruge Dr. Stjepan Kranjčić govorila je predsjednica dr. Tanja Baran koja je, među ostalim, istaknula da se u katalogu izložbe nalazi popis hrvatskih svetaca i blaženika koji se neprestano dopunjuje i za koji vjeruje da je najpotpuniji popis kojeg imamo.

Izložbu je otvorio rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić.

Nakon Križevaca, Karlovca, Svetog Križa Začretja, Siska, Čapljine, Šibenika, Dubrovnika i Hrvatskog katoličkog sveučilišta, zagrebačka publika izložbu će moći vidjeti i u župama bl. Augustina Kažotića i sv. Leopolda Bogdana Mandića, a potom odlazi u Splitu te u Pulu.