Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa za sve preminule i živuće članove Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima

Vinkovci (IKA )

Četrnaestu godinu u drugoj polovici listopada i prvoj polovici studenoga Vinkovački matičari organiziraju „Dane Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji“. Tom prigodom u crkvi Sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima u nedjelju 28. listopada domaći župnik mons. Tadija Pranjić služio je svečano misno slavlje za sve preminule i živuće članove Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima.

Istaknuo je kako je Matica hrvatska časna institucija hrvatskoga naroda „koja je u svim vremenima, i u onima koja su bila teška i burna, branila i čuvala kulturu, branila vjeru, i čuvala identitet hrvatskoga naroda“. Rekao je kako su mnogi članovi Matice završili u zatvorima u doba komunističke diktature. „Sve što je bilo hrvatsko, to se smatralo neprijateljskim u bivšoj komunističkoj Jugoslaviji. Hvala im zato što su sačuvali svoje dostojanstvo, i zato što su uvijek čuvali i branili identitet i kulturu hrvatskoga naroda“, zaključio je mons. Pranjić.

Pjevanje je predvodio domaći župni Mješoviti pjevački zbor „Sv. Cecilija“ s orguljašicom i voditeljicom profesoricom Dubravkom Vukovarac. U Zboru pjeva i predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima doc. dr. Dražen Švagelj, voditelj Odjela za glazbenu umjetnost mr. Martin Mišković, dipl. ing., i još nekoliko članova i članica Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima.

Ključne riječi:
Mons. Tadija Pranjić