Budi dio naše mreže
Izbornik

MVEP RH: Stiglo 111 hrvatskih državljana iz Tirola u Hrvatsku

Zagreb (IKA)

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH preko mreže diplomatsko-konzularnih predstavništava RH nastavlja s povratkom hrvatskih državljana u Hrvatsku. Veleposlanstvo RH u Beču u suradnji s nadležnim austrijskim tijelima dogovorilo je repatrijaciju hrvatskih državljana koji se privremeno nalaze u saveznoj zemlji Tirol, od kojih je većina boravila u mjestima pod striktnom karantenom, piše u priopćenju Službe za odnose s javnošću MVEP RH u nedjelju 5. travnja.

Za kretanja i napuštanje mjesta boravka bilo je nužno ishoditi višestruka odobrenja odnosno dozvole od nadležnih austrijskih tijela. U Hrvatsku je u večernjim satima stigao konvoj od 6 autobusa i 4 osobna automobila s ukupno 111 hrvatskih državljana.

S obzirom na mjere Vlade Republike Austrije u borbi protiv širenja COVID-19 virusa savezna zemlja Tirol nalazi se pod karantenom, a za neka mjesta postoji i dodatni postroženi režim potpune izolacije (uključujući i mjesta u Pauznaunkoj dolini Ischgl, Galtür te St. Anton itd.).
Podsjetimo, u petak 3. travnja Veleposlanstvo RH u Beču organiziralo je konvoj 6 osobnih automobila s 13 hrvatskih državljana, dok je u zajedničkoj koordinaciji sa Slovenijom prošli mjesec, također, 13 hrvatskih državljana stiglo u Hrvatsku.

Veleposlanstvo RH u Beču usmjereno je na što skoriju repatrijaciju ostalih hrvatskih državljana poglavito osoba koje su se privremeno zatekli na području savezne zemlje Tirol, ali i na području cijele Republike Austrije. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ovim putem zahvaljuje austrijskim vlastima na pomoći pri organizaciji povratka 111 hrvatskih državljana u Hrvatsku.

Danas je također u popodnevnim satima, 37 putnika stiglo iz Ancone u zadarsku luku Gaženica – repatrijacijskom linijom katamarana „Jelena“ iz flote nacionalnog linijskog prijevoznika Jadrolinija.

Jučerašnjim repatrijacijskim letovima, koje je osigurala Vlada RH, u koordinaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, 148 putnika doputovalo je u Zračnu luku Franjo Tuđman iz Talijanske Republike, Portugalske Republike, Kraljevine Španjolske te Kraljevine Švedske.