Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa završio apostolski pohod Panami

Panamá (IKA)

Papa Franjo završio je 28. siječnja apostolski pohod Panami, koja je bila domaćin 34. svjetskog dana mladih koji je imao za temu „Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!“ (Lk 1, 38). Zrakoplov kojim se Papa vraća u Rim poletio je u 00.23 po lokalnom vremenu (oko 4.30 po srednjoeuropskom) iz međunarodne zračne luke u Panami.

Vrhunac 26. apostolskog putovanja u pontifikatu pape Bergoglia predstavljalo je središnje misno slavlje s 700.000 mladih na Polju sv. Ivana Pavla II. (Campo San Juan Pablos II) na kojem je najavljeno kako će se sljedeći Svjetski dan mladih, 35. po redu, održati u Lisabonu u Portugalu. Oko 15 sati Papa se oprostio od Apostolske nuncijature u kojoj je boravio tijekom svog pohoda Panami, a pola sata kasnije na stadionu Rommel Fernandez Juan Diaz sudjelovao je na susretu s volonterima Svjetskoga dana mladih gdje je održao svoj posljednji govor u Panami. Bio je to ujedno posljednji službeni susret Papina apostolskog pohoda Panami. Nakon susreta s više od 15.000 mladih volontera Papa se odvezao do Međunarodne zračne luke Tocumen u Panami gdje je oko 18 sati (ponoć po srednjoeuropskom vremenu) održana vrlo skromna oproštajna svečanost. Na svečanosti je sudjelovao predsjednik Republike Juan Carlos Varela Rodriguez sa suprugom s kojima je Papa imao privatni susret koji je trajao nekoliko minuta. U zračnoj se luci okupilo 1500 vjernika koji su pjevali himnu Svjetskog dana mladih u Panami „Hàgase en mì, segùn tu palabra“ – „Neka mi bude po tvojoj riječi“.

Papa se oprašta s panamskim biskupima. Foto: Vatican News

Nakon intoniranja himni Paname i Vatikana u izvedbi orkestra panamske vojske i pozdrava s predstavnicima panamske Vlade i panamskih biskupa Papa je posljednji ušao u zrakoplov. Tijekom leta, koji će trajati 11 sati i 25 minuta i tijekom kojeg će zrakoplov prijeći udaljenost od 9500 kilometara, održat će se tradicionalna tiskovna konferencija pape Franje s novinarima koji putuju s njim i Papinom pratnjom.

Očekuje se da bi zrakoplov kojim leti Sveti Otac trebao sletjeti u međunarodnu rimsku zračnu luku Fiumicino u 11.50 sati.

Ključne riječi:
oproštaj Panama Papa