Budi dio naše mreže
Izbornik

PRIOPĆENJE "Hod za život" ograđuje se od izjava Barbare Brezac Benigar iz Rijeke

Zagreb (IKA)

Udruga "Hod za život" u subotu 27. lipnja poslala je priopćenje u kojem se ograđuje od izjava Barbare Brezac Benigar iz Rijeke, koja je u subotu 27. lipnja u Rijeci organizirala javno okupljanje u organizaciji riječke udruge Malaika. Priopćenje, koje supotpisuju koordinatorica "Hoda za život" u Zagrebu Andreja Kotnik i nacionalna koordinatorica za medije "Hod za život, obitelj i Hrvatsku" Kristina Bekić, prenosimo u cijelosti.

Pod sloganom “Moja kultura je kultura života” danas je u Rijeci održano okupljanje u organizaciji riječke udruge Malaika kojoj je predsjednica gđa Barbara Brezac Benigar.

Niti udruga Malaika niti gđa Benigar nisu dio nacionalne inicijative “Hod za život, obitelj i Hrvatsku” koji se ove godine održava pod geslom  “Za zaštitu svakog ljudskog života – bez diskriminacije.” Isto je objavljeno i na Facebook stranici Hod za život – Rijeka.

Ovim se putem ograđujemo od izjave gđe Benigar o silovanim ženama ili bilo čemu drugom. Stavovi gđe Benigar ne mogu se ni na koji način poistovjetiti sa stavovima miroljubivog “Hoda za život” koji izražava podršku nerođenom djetetu, njegovoj majci i ocu te svakom ljudskom biću.

Predstavnici građanske inicijative “Hod za život” kroz proteklih su pet godina u brojnim prilikama javno iznosili stav desetaka tisuća ljudi koji sudjeluju u “Hodu za život”: da volimo oboje – i majku i njezino nerođeno dijete. Istraživanja pokazuju da više od 75% žena koje su napravile pobačaj tvrde kako su to učinile pod pritiskom okoline ili teških ekonomskih prilika.

Ovim putem na osobit način izražavamo ljubav i podršku žrtvama silovanja. Izražavamo podršku silovanim ženama koje smo posljednjih dana imali priliku čuti u hrvatskoj javnosti, a koje su imale snage zaštiti život svoga djeteta te izražavamo sućut svim onim ženama koje to nisu imale snage učiniti.

Ponavljamo naš stav: protivimo se medijskom ili političkom iskorištavanju silovanih žena koje su pretrpjele strašno fizičko i psihičko nasilje u važnoj raspravi o zaštiti prava na život svakog čovjeka od začeća do prirodne smrti, te prava svake žene na znanstvene informacije o njezinom nerođenom djetetu.

Gospođi Benigar ponovno smo poslali zahtjev da prestane neovlašteno koristiti zaštićeni logo i vizualni identitet “Hoda za život” kako se aktivnosti njezine udruge, način rada u lokalnoj zajednici, te njezine izjave ne bi potpuno neopravdano povezivale s “Hodom za život”.

S poštovanjem,

Andreja Kotnik, koordinatorica “Hoda za život” u Zagrebu

Kristina Bekić, nacionalna koordinatorica za medije “Hod za život, obitelj i Hrvatsku”