Budi dio naše mreže
Izbornik

Sedmi Holywin u Subotici posvećen bl. Mariji Petković

Subotica (IKA)

U HKC "Bunjevačko kolo" u Subotici u četvrtak 31. listopada, uoči svetkovine Svih svetih, održan je sedmi po redu Hollywin, a ove godine "Noć svetaca" u Subotici bila je posvećena bl. Mariji Petković, utemeljiteljici Družbe Kćeri Milosrđa koja iduće godine slavi stotu obljetnicu osnutka.

U programu večeri sudjelovala su djeca iz subotičkog vrtića “Bl. Marija Petković”, vjeroučenici Župe sv. Roka u Subotici te djeca iz Blata, rodnog mjesta bl. Marije Petković.

Djeca iz vrtića Bl. Marija Petković zajedno s djecom iz Blata otpjevala su na početku pjesmu Marija dijete u Blatu se rodi. Jasna Crnković, uz foto-prezentaciju, prikazala je povijest djelovanja i širenja Družbe Kćeri Milosrđa i uključivanje vjernika laika u djelovanje i karizmu Družbe Kćeri Milosrđa. Posebno je predstavila najnoviju inicijativu Družbe u kojoj će nositelji bite vjernici laici. Nova udruga zvat će se “Poslanici milosrđa” a smisao joj je da vjernici, prijatelji Družbe Kćeri Milosrđa, slijedeći karizmu i primjer Bl. Marije Petković i sami u svijetu vrše djela duhovnog i tjelesnog milosrđa.

Slijedila je šaljiva igra “Marija Petković u Subotici i magarac Ranko”, koju je izvelo troje djece iz hrvatskih odjela.

Djeca su prikazala zanimljive dogodovštine bl. Marije Petković s magarcem „Rankom“ kada je došavši iz Blata u Suboticu išla u selo Đurđin prositi žita i brašna za siromašnu djecu. Djecu su pripremile odgojiteljice vrtića Marija Petković.

Vrhunac večeri bio je nastup djece iz Blata. Djeca su, pod ravnanjem svoje katehistice, s. Julijane Beretić i uz pomoć svojih učiteljica i roditelja oduševila brojnu publiku lutkarskom predstavom “Stopama ljubavi” koja govori o životnom putu bl. Marije Petković i osnivanju Družbe Kćeri Milosrđa.

Tridesetero djece iz Blata došlo je u Suboticu iz Zagreba, gdje su također izveli predstavu “Stopama ljubavi”. Animatori Subotičkog oratorija su svim sudionicima večeri pripremili i podijelili pisane porukice s mislima blažene Marije Petković.

Hollywin u Subotici pokrenuli su mladi subotičke župe Marije Majke Crkve na čelu sa župnikom dr. sc. Marinkom Stantićem. Svake godine “Noć svetaca” bila je posvećena nekom svecu. I uvijek su dosada u programu sudjelovala djeca i mladi pojedinih subotičkih župa. Ove godine organizacija je povjerena Sestrama Kćeri Milosrđa u Subotici na čelu sa s. Silvanom Milan kao i odgajateljicama subotičkog vrtića koji nosi Blaženičino ime. Svake godine ova noć privuče veliki broj djece, mladih i odraslih iz Subotice i iz okolnih mjesta pa čak i iz Sombora. Na taj način se vjernici Subotičke biskupije odupiru sve napadnijem širenju “Noći vještica” u njihovoj sredini. Voditeljica večeri bila je Katarina Ivanković Radaković.

U petak su pak, na svetkovinu Svih svetih, gosti iz Blata sudjelovali su na blagdanskoj misi u Crkvi sv. Roka. Djeca iz Blata su na misi pjevala, čitala Božju riječ i predmolila Molitve vjernika. U svom pozdravu gostima župnik Andrija Anišić među ostalim je rekao:

“Srdačno vas pozdravljam i želim svima puno milosti po zagovoru Svih svetih. Posebno to želim našim dragim gostima iz Blata, rodnog mjesta bl. Marije Petković jer je njihova župa pod zaštitom svih svetih. S nama je danas 30 djece, četvoro roditelja, jedna baka i jedna Kćer Milosrđa – s. Julijana Beretić, katehistica i orguljašica u župi Svih svetih u Blatu. Naši dragi gosti su nam iz Blata, s otoka Korčule, donijeli miris mora i miomiris svetosti bl. Marije Propetog Isusa Petković. Hvala vam što ste danas svojim pjevanjem, ujedinjavali naše duše sa svim svetima i pomogli nam da zajedno s njima slaviti i hvaliti Gospodina za njegovu neizmjernu ljubav i milosrđe. Dobro došli. Dobro došli u grad Suboticu u koju je bl. Marija Petković dovela svoje sestri Kćeri Milosrđa već 1923. Dobro došli u Župu sv. Roka u kojoj je bl. Marija Petković sagradila samostan svojim sestrama 1930. i u kojoj sestre Kćeri Milosrđa žive i rade sve do danas. Nalazite se u crkvu sv. Roka u kojoj je bl. Marija Petković također bila više za vrijeme svojih desetak pohoda Sestrama u Subotici.  Nalazite se u crkvi u kojoj je i ona molila i slavila Gospodina.”

Volio bih da osjetite da ste došli k svojima i da ste na svome, jer u ovom gradu osjeća se također miomiris svetosti drage nam Blaženice.”

“Mi je u ovoj župi častimo kao svoju nebesku suzaštitnicu, otvorili smo joj kapelicu, odah nakon njezinog proglašenja blaženom i u njoj je častimo i molimo žarko njezin zagovor i doživljavamo puno uslišanja među kojima su dva na provjeri za čudo. Volio bih da vam bude lipo s nama i da, kad se vratite u Blato možete posvjedočiti svojima da i u Srbiji ima katolika i onih koji vole vašu i našu Blaženu Mariju Petković.”

Nakon mise djeca su se pomolila u kapelici bl. Marije Petković, a zatim pošla u razgledavanje grada. Posjet Subotici završili su zajedničkim ručkom u vjeronaučnoj dvorani Župe sv. Roka i igrom u župnom dvorištu.