Budi dio naše mreže
Izbornik

Sisački „koncentracijski logor za djecu apsolutna je laž“

Zagreb (IKA )

U Glasu Koncila od 28 listopada u intervjuu doc. dr. Vlatka Vukelić, povjesničarka s Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, razotkriva pozadinu proglašavanja prihvatilišta za djecu u Sisku koncentracijskim logorom, ali i druge povijesne mitove.

Na 3. sjednici sisačkoga Gradskoga vijeća, održanoj 6. listopada 2017., vijećnicima je predloženo imenovanje jedne čestice parkom Diane Budisavljević. Imenovanje nekoga parka po toj humanitarci nije ni najmanje sporno te je i poželjno, pogotovo u Sisku, međutim akt kojim je objašnjeno imenovanje donosi ključnu neistinu. U njemu je navedeno da je u Sisku tijekom II. svjetskoga rata postojao ‘koncentracijski logor za djecu’, što je apsolutna laž“, kazala je dr. Vukelić. Istaknula je da je izrečena neistina „koja može izazvati ozbiljne posljedice u daljnjim tumačenjima lokalne i nacionalne povijesti iz razdoblja NDH.“

Među povijesnim temama dr. Vukelić govorila je i o stradanju Zrina gdje je preživjelo samo 16 muškaraca starijih od 18 godina. „Nepravda zavijena velom šutnje traje i danas. Vrijeme je da im se barem preko potomaka vrati osobni ponos i oduzeta imovina“, poručila uz ostalo povjesničarka.