Budi dio naše mreže
Izbornik

Uvođenje vlč. Maria Žigmana u službu župnika

Josipovac (IKA)

Vlč. Mario Žigman uveden je na 22. nedjelju kroz godinu, 28. kolovoza, tijekom svečanog euharistijskog slavlja u službu župnika Župe sv. Luke evanđelista u Josipovcu.

Novog župnika predstavio je i u službu uveo kanonik Prvostolnog kaptola, profesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu te ravnatelj Vikarijata Osijek i Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije preč. Drago Tukara.

Na samom početku mise preč. Tukara pozvao je sve prisutne da s radošću sudjeluju u ovoj svečanoj svetoj misi uvođenja u službu novog župnika. Zatim je dekret o imenovanju pročitao novi pastoralni suradnik u Župi Ivan Benaković, koji je također prema odluci nadbiskupa Hranića izabran da pomogne župniku u pastirskoj službi.

Nakon čitanja dekreta predslavitelj je izmolio posvetnu molitvu za novog župnika i za njegovu službu, a član Župnog pastoralnog vijeća Andrej Mihaljević uručio mu je ključeve Župe. Time je župnik simbolično prihvatio vođenje Župe u Josipovcu i Božjeg naroda koji mu je povjeren. Nakon primanja ključeva, novi župnik Žigman blagoslovio je sve prisutne vjernike.

U propovijedi je preč. Tukara naglasio kako se toga dana u cijeloj nadbiskupiji odvija obredno uvođenje onih svećenika koji su dobili premještaj po odluci nadbiskupa te da je cilj spašavati duše vjernika i dovoditi ih do Kristova stola. Rekao je da se to može jedino postići u zajedništvu i otvorenoj suradnji.

„Dobro je odmah shvatiti: kada se radi o premještaju župnika, župnih upravitelja, ne radi se o nikakvoj krizi Crkve, ne radi se p nekakvim nerješivim situacijama, nego se jednostavno radi na ostvarivanju konačnoga cilja svih nas, a to je spasenje duša. I zato svećenik po svom poslanju već u svojoj naravi ima tu zadaću ići i spašavati duše vjernika, bez obzira u kojem mjestu, u kojoj sredini bili“, rekao je među ostalim propovjednik.

Nakon pričesti župna zajednica molila je Molitvu župljana za vlastitoga župnika, a potom je preč. Tukara novom župniku povjerio predsjedateljsku službu.

Na kraju euharistijskog slavlja novom župniku i pastoralnom suradniku, u ime cijele župne zajednice, dobrodošlicu je poželjela članica ŽPV-a Antonija Mihaljević, među ostalim istaknuvši da je Župa otvorena za suradnju prema novom pastiru za još bolji i bliži put prema Gospodinu.

„Bez obzira odakle je bio rodom, svakog smo župnika doživljavali kao da je naš i kao da ovdje pripada. Uvijek smo ostvarivali odličnu suradnju pa stoga i Vi možete smatrati da ćemo uvijek biti spremni pomoći: najprije molitvom za Vas, a potom i na svaki drugi način. Bog nam je poslao Vas, da Vi budete njegov glas i prisutnost u našim domovima, našim obiteljima i našim životima. Neka vas blagoslovi dragi Bog, pratio vas zagovorom Majke Božje, sv. Luke evanđeliste i blaženoga Miroslava Bulešića“, rekla je.

Uslijedilo je prigodno darivanje nadbiskupovog izaslanika, novog župnika i pastoralnog suradnika te obraćanje novog župnika svojim vjernicima. Vlč. Žigman istaknuo je da se Bog služi ljudima kako bi ih podsjetio na stvarnost da je On s njima i za njih.

„Službu župnika sam preuzeo na dan kada slavimo bl. Miroslava Bulešića, čije su moći položene u naš oltar, a s kojim sam povezan zbog područja na kojem je on djelovao. Izvor ljubavi je ovdje na oltaru, ne u mome srcu, nego u Isusovom srcu. Tu trebamo dolaziti svi zajedno i svi zajedno se napajati i onda će i naša župna zajednica živjeti u radosti i biti blagoslovljena Njegovom milošću“, kazao je novoimenovani župnik.

Nadalje je rekao da je uvođenje u službu na dan kada se slavi sv. Augustin, koji mu je omiljeni svetac. „Po njegovom životu vidimo da se srce čovjeka koji traži Boga smiri onda kada ga pronađe. Zato, draga braćo i sestre, dragi župljani, želim zajedno s vama ulaziti u to Božje srce, u Božju nutrinu kako bi se naša srca mogla smiriti, a onda kako bismo sami mogli smirivati srca onih koji su pored nas. Moje poslanje i službe koje vršim zapravo je dovesti što više duša do Gospodina te se nadam da ću vašom suradnju i vašom pomoću to i ostvariti.“

Vlč. Žigman zahvalio je župljanima koji su mu već prvoga dana pomogli u snalaženju i privikavanju u Župi. „U govoru ste spomenuli da su izazovna vremena, a bl. Miroslav Bulešić je rekao ‚svećenik jednako mučenik‘ i ja, ako je Božja volja, želim biti taj mučenik. Svi mi izgrađujemo ovu župnu zajednicu i želim vam reći hvala i moliti vas da kad budem doista trebao vašu pomoć  da se odazovete i pružite svoju ruku, te da, kako ste i sami rekli, zajedno pospješimo rad ove župne zajednice i dovodimo duše do Gospodinovog srca“, zaključio je.

Nakon misnog slavlja uslijedilo zajedničko druženje u Pastoralnom centru župe.