Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Bogdan služio misu povodom blagdana sv. Mihaela arkanđela, zaštitnika HVU „Dr. Franjo Tuđman“

Zagreb (IKA)

Povodom blagdana sv. Mihaela arkanđela, zaštitnika Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ i početka akademske godine na istome, vojni ordinarij mons. Jure Bogdan u srijedu 25. rujna u 17 sati u Crkvi sv. Antuna Padovanskoga na Svetome Duhu, služio je misu za polaznike, profesore, nastavnike, instruktore i zapovjednike.

U zajedništvu s vojnim biskupom misu su slavili gvardijan franjevaca konventualaca na Svetome Duhu fra Tomislav Glavnik, OFM Conv., župnik župe fra Roko Bedalov, vikar za pastoral u MORH-u vojni kapelan don Slavko Rajić, vojni kapelan don Željko Savić i vojni kapela HVU-a p. Zoran Vujičić DI.

Biskup je pozdravio sve djelatnike HVU-a i pozvao na molitvu za novu akademsku godinu, za blagoslov, napredak, uspjeh i sreću kako polaznika tako i profesora. U propovijedi je protumačio tko su anđeli uopće, tko su anđeli za vjernike i što se vjeruje o anđelima te što Božja riječ i tradicija Crkve govore o anđelima.„Anđeli su sluge Božje, poslanici Božje Riječi. Oni su naši čuvari i od njih nam dolazi moćna anđeoska pomoć. Sv. Mihovil arkanđeo je zaštitnik, zaštitnik Božjeg naroda, on prati naše duše u nebo, bori se protiv zla. U borbi protiv zla anđeli su pobjednici. U susretu Isusa i Natanaela prepoznajemo susret ‘maloga čovjeka’ i Boga. Isus je prepoznao Natanaela, on poznaje svakoga od nas u dušu i uvijek je spreman da nas susretne. Važno je da u srcu budemo otvoreni jedni prema drugima, da se međusobno prepoznajemo, da budemo prijatelji spremni na suradnju, na iskrenost i pravednost, da u nama raste čovještvo, vrednote razumijevanja, praštanja i mira, da živimo svoj život odgovorno i da na njega gledamo optimistično, da razvijamo svoje talente i sposobnosti, da iskoristimo dar koji nam je dan, i da budemo dar drugima.”

Evanđelje naviješta Isusa Krista, Učitelja, Život”, rekao je biskup Bogdan.

„Ne kao formule i napamet naučeno znanje nego kao onoga koji cjelovito zahvaća i formira osobu da bi se ona suobličila njemu.” Biskup je govorio i o žrtvi i požrtvovnosti naših branitelja koji su stali na branik naše domovine i sve okupljene pozvao na suprostavljanje zlu i grijehu da budemo promicatelji dobra u ovome svijetu.”