Budi dio naše mreže
Izbornik

U Križevcima obilježen Dan branitelja Domovinskoga rata

Križevci (IKA)

U petak 17. rujna u Križevcima je obilježen Dan branitelja Domovinskoga rata grada Križevaca i 30. obljetnica od oslobođenja vojarne.

U toj prigodi je vojni ordinarij mons. Jure Bogdan predvodio svetu misu i sudjelovao u svečanosti otkrivanja novog spomenika poginulim braniteljima.

Svečanom obilježavanju prisustvovali su, uz brojne branitelje i obitelji poginulih branitelja, potpredsjednik vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednika RH general pukovnik Marijan Mareković, gradonačelnik grada Križevaca Mario Rajn, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, i drugi predstavnici lokalne samouprave.

Program je započeo u 16 sati svetom misom za sve poginule branitelje u Župi sv. Ane. Misu je predslavio vojni biskup mons. Jure Bogdan u koncelebraciji sa župnikom vlč. Stjepanom Sovičekom i kancelarom Križevačke eparhije vlč. Vladimirom Simunovićem. U svojoj homiliji msgr. Bogdan istaknuo je: „Svaka civilizirana ljudska zajednica, svaki narod želi sačuvati spomen na čestite osobe, plemenite ljude, na one koji su doprinijeli životu i napretku naroda, na duhovnom, kulturnom, znanstvenom, športskom, političkom, vojnom i drugim područjima (…) Raduje nas što se danas povodom Dana branitelja Domovinskoga rata grada Križevaca i tridesete obljetnice junačkog podviga oslobođenja vojarne u Križevcima, otkriva spomenik, otvara knjižnica povijesti ovoga grada iz nedavne prošlosti, otvara se knjiga svima koji u ovaj grad dolaze i u njemu žive.“

Mons. Bogdan je u propovijedi protumačio riječi sv. Ivana apostola koji u svojoj poslanici evanđelju poziva kršćane na radikalnu ljubav: „Sveti Ivan u svojoj poslanici poziva nas na međusobnu ljubav jer istinska ljubav ima svoj izvor u Bogu. Njegova riječ ima ispred sebe zajednicu koja je izranjena razdorima i međusobnim optužbama. Takva ljubav s Božje strane izraz je privrženosti prema ljudskim stvorenjima. ‘Svaki koji ljubi, od Boga je rođen i poznaje Boga'(1 Iv 4,7)  Potom je citirao encikliku pape Franje: „Pozvani smo ljubiti sve bez iznimke, ali ljubiti neprijatelja i tlačitelja ne znači dopustiti mu da ostane takav ili ga pustiti da vjeruje kako je ono što čini prihvatljivo. Ljubiti ga pravom ljubavlju, naprotiv znači nastojati ga, kako kaže papa Franjo, na razne načine natjerati da prestane ugnjetavati druge, oduzeti mu onu moć koju ne zna koristiti i koja ga nagrđuje kao ljudsko biće. Oprostiti ne znači dopustiti nekome da nastavi gaziti vlastito ili dostojanstvo drugih ljudi, ili da zločinac nastavi sa svojim zlodjelima. Onaj tko trpi nepravdu mora silom braniti svoja i prava svoje obitelji, upravo zato što mora čuvati dostojanstvo koje mu je dano, dostojanstvo koje Bog ljubi.“ (Fratellitutti, br. 241)

Poslije svete mise, svečana proslava nastavljena je u Ulici Franje Tuđmana gdje je otkriveno spomen obilježje poginulim križevačkim braniteljima. Nakon prigodnih govora koje su uputili predstavnici vlasti, spomenik su zajednički otkrili roditelji, udovice i djeca poginulih branitelja. Pred spomen obilježjem su položeni vijenci, a biskup mons. Bogdan je izrekao prigodnu molitvu.