Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Živković gostovao na HKR-u povodom humanitarnog koncerta "Pax et Bonum"

Zagreb (IKA)

Željezanski biskup Egidije Živković gostovao je u emisiji "Aktualno" Hrvatskoga katoličkog radija 11. listopada kako bi najavio humanitarni koncert "Pax et Bonum za djecu Vukovara" koji će se održati u nedjelju 13. listopada u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski s početkom u 20.05 sati. Izravni prijenos bit će na HRT2 programu, koncert će također prenositi HKR, a iako su karte rasprodane, financijski se može pomoći i pozivom na broj humanitarnog telefona 060 9004.

Humanitarni koncert organizirala je Međunarodna udruga gradišćanskih Hrvata – Gradišćansko društvo Hrvat S.A.M. pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i Grada Zagreba.

Biskup Živković u emisiji je pojasnio kako naziv Udruge Hrvat S.A.M. predstavlja gradišćanske Hrvate Slovačke, Austrije i Mađarske te da mu je želja povezivati te Hrvate. “Mi smo kroz 500 godina bili podijeljeni i odijeljeni jedni od drugih, pogotovo u zadnjih 50 godina zbog Željezne zavjese, te sada treba ponovno taj narod okupiti. Osim toga, mi se želimo i povezivati s našom, kako ju mi nazivamo starom domovinom. Želimo se povezati s Hrvatskom te s BiH i zato se osnovala ova udruga.”

500 godina bili smo podijeljeni i odijeljeni. Narod treba ponovno okupiti i povezati s našom starom domovinom Hrvatskom.’

Naglasio je i ulogu Katoličke Crkve u očuvanju narodnog i vjerskog identiteta. “To je veliko čudo, ali je i istina. Ja sam potomak gradišćanskih Hrvata u osamnaestom koljenu. Crkva je od početka imala veliku ulogu. Da pastiri nisu pratili svoj narod u nove panonske krajeve, naš narod bi postao protestantski. Osim toga, jedino se u Crkvi ovih 500 godina gajila materinska riječ, ali i naša kultura. Hrvatski koji sam naučio, naučio sam u obitelji i u Crkvi.”

Jedino se u Crkvi u ovih 500 godina gajila materinska riječ. Hrvatski koji sam naučio, naučio sam u obitelji i u Crkvi.’

Naveo je također kako je ideju za pomoć djeci Vukovara dobio prošle godine kada je predvodio misu u Vukovaru. “Nekako me to potaknulo u duši. Važno je da ovo što vjerski činim popratim i djelom. Tako se stvorila ideja da napravimo nešto za djecu Vukovara. Mi želimo za djecu Vukovara nešto napraviti”, rekao je biskup Živković navodeći da se humanitarni prihodi skupljaju za vukovarski Dječji vrtić I i II.

Mi moramo novi iskorak napraviti s djecom jer djeca su budućnost naroda i Crkve.’

Na koncertu će sudjelovati Zbor “Pax et Bonum” sa solistima, voditelj i dirigent Ivo Šeparović, te gosti Jasna Zlokić, Tereza Kesovija, Matko Jelavić, Zorica Kondža, klapa “Rikordo”, ŽTO “Stjepan Bujan-Stipić” i drugi.

“Pax et Bonum” zbor je gradišćanskih Hrvata iz spomenute tri zemalje. Obuhvaća oko 180 pjevača te predstavlja, kako je naveo biskup Živković, cijelo Gradišće. “Zbor svaku godinu ima svoje nastupe. Sada je u Zagrebu, prošle godine smo u Gradišću nastupali, a ove godine u 11. mjesecu bit će također u Bratislavi u filharmoniji. Tako želimo objediniti i povezivati Gradišćanske Hrvate sa starom domovinom i uopće sve narode ovoga područja na kojem živimo. Vidimo kako u cijeloj Europi haraju nacionalizmi, a gubi se zajedništvo. Brzo se postavljaju granice, ograde i zidine, a teško mostovi.”

Želimo povezati gradišćanske Hrvate sa starom domovinom, ali i uopće narode područja na kojem živimo. U Europi haraju nacionalizmi, a gubi se zajedništvo. Brzo se postavljaju granice, ograde i zidine, a teško mostovi.’

Naveo je da su u Hrvatskoj rane Domovinskog rata još otvorene, ali smatra kako je lijek za Hrvatsku i sve Hrvate možda taj da se ljudi suoče s kulturom sjećanja. “Danas prevladava nekultura zaborava. Ako se ne suočimo s našom prošlošću i obradimo to, znanstveno i povijesno, ako ne nađemo zajedničku točku, nećemo moći napraviti novi iskorak u budućnost.” Napomenuo je i ulogu Crkve u iskorjenjivanju navedene nekulture zaborava. “Mi se moramo, i na to nas Drugi vatikanski sabor potiče, umješati u naše društvo (…) Kršćanin neka zbilja u današnjem društvu bude svjedok za kršćanske vrednote.”

Biskup Živković sudjelovat će i na jednodnevnom međunarodnom znanstvenom skup “Europa i kultura sjećanja” u dvorani Vijenac Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta na Kaptolu 12. listopada koji organizira fra Božidar Blažević, predsjednik Udruge Hrvat S.A.M.

Kultura sjećanja mora se suprotstaviti kulturi zaborava.’

“Ideja skupa je da treba promišljati o kulturi sjećanja koja se mora suprotstaviti kulturi zaborava. Europa i njezino povijesno pamćenje danas je tema koja se treba poticati u svim segmentima društva, podsjećajući tako na prihvaćanje zajedničkih europskih načela i vrijednosti iz kojih je ta ista Europa nastala. Kršćanski temelji trebaju uvijek podsjećati na korijene koji su dali Europi onaj pečat po kojem smo danas Europljani koji se suprotstavljaju kulturi zaborava.” Isti dan 12. listopada biskup će u zagrebačkoj Dubravi u 18 sati u Crkvi pape Ivana XXIII. predvoditi misu za domovinu i branitelje.

Emisiju u cijelosti možete pogledati ovdje: