Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagoslovljena kapela sv. Leopolda Bogdana Mandića u Gvozdu

Gvozd (IKA)

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u subotu 16. studenoga svečano misno slavlje u kapeli sv. Leopolda Bogdana Mandića u Gvozdu tijekom kojeg je i blagoslovio ovu novosagrađenu grobljansku kapelu.

U koncelebraciji bili su domaći župnik fra Tomo Jurić, dekan glinski preč. Ivica Mađer, župnik iz Sesvetske Sopnice fra Zdravko Dadić, župnik iz Vojnića fra Ivo Bošnjak i policijski kapelan vlč. Ivo Borić.

Čestitavši župniku i okupljenim vjernicima ovaj lijep događaj biskup je istaknuo kako je ovo groblje puno grobova njihovih najmilijih koji su ovdje pokopani nakon što su oni poslije Domovinskog rata doselili iz BiH u ovo mjesto i oplemenili ga. „Zanimljivo, na današnji dan prije sedam godina dogodio se događaj za koji mnogi kažu da označava upravo završetak Domovinskog rata. To je oslobođenje u Haagu naših generala Markača i Gotovine koji je tada rekao da je rat gotov i kako se trebamo okrenuti izgradnji naše domovine i budućnosti. Neki misle da rat još nije završio i da se trebamo još boriti za naš narod. Tako je jučer kod mene bio kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup te smo u razgovoru zaključili kako se zajedno trebamo boriti i mi u Crkvi u Hrvatskoj i BiH, a i naše političke strukture, da naši Hrvati konačno budu ravnopravni narod u Bosni i Hercegovini“, rekao je biskup istaknuvši kako oni koji su od tamo došli najbolje znaju kako je to.

U nastavku, biskup je rekao kako nas danas, kada Bogu zahvaljujemo na ovoj kapeli, Božja Riječ poziva da neprestano trebamo moliti. „Čuli smo u Evanđelju po Luki kako je onaj nepravedni sudac uslišio sirotu udovicu jer je bila ustrajna u molitvi i rekao je da premda za Boga ne mari i do ljudi ne drži, ipak će joj ugoditi da mu prestane dosađivati. Tako i Bogu trebamo nekada dosađivati i biti uporni u onome što znamo da je dobro, i to je molitva, a najljepše je kada molimo ovako kao zajednica. Nedavno ste ovdje proslavili  blagdan Svih svetih i Dušni dan i molili ste se na grobovima pokojnih. Znak je to naše vjere koju imamo prema naših pokojnima, povezanosti, ljubavi i zahvalnosti za ono što su nam učinili kroz svoj život, živeći za nas i čineći nam dobro. Kada zapalimo svijeću na njihovom grobu ona ne bi imala smisla ako to ne bi bio znak vjere u Božju pomoć i ljubav kojom se započeo njihov zemaljski život na dan kršenja, kada im je upaljena njihova svijeća na uskrsnoj svijeći. Ta svijeća je dogorjela na ovom svijetu, ali ona i dalje gori u nama i njihovom vječnom životu za koji vjerujemo da im Gospodin daje“, ustvrdio je biskup pozvavši sve da mole jedni za druge i da budu ustrajni u molitvi.

Nakon popričesne molitve okupljene je pozdravio i župnik Jurić posebno se zahvalivši svim župljanima koji su se svojim radom i materijalnom pomoći zauvijek ugradili u ovu kapelu. Na kraju župnik je pojasnio kako su sv. Leopolda uzeli za zaštitnika ove kapele zbog njegova primjera i poticaja na kršćansku ljubav i solidarnost.