Budi dio naše mreže
Izbornik

Caritasovi štićenici na proslavi sv. Franje u Nacionalnom svetištu sv. Josipa

Karlovac (IKA)

Zagrebački Caritas 4. listopada organizirao je za umirovljenike i osobe s invaliditetom iz svoje kartoteke, hodočašće u Nacionalno svetište svetog Josipa, te posjet Starom gradu Dubovcu i Slatkovodnom akvariju Aquatika u Karlovcu

Više od četrdeset korisnika Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, među kojima je bilo i nekoliko Caritasovih volontera i zaposlenika, na ulazu u Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu srdačno je dočekao i blagoslovio mons. Antun Sente, ml., rektor Svetišta.

Caritasovim hodočasnicima na temelju reljefa na vratima Svetišta, mons. Sente protumačio je povijest štovanja svetog Josipa u Hrvatskom narodu i nastanak ovoga nacionalnog svetišta. Slijedila je pobožnost svetom Josipu koju su uz rektora animirali korisnici zagrebačkog Caritasa. Svako otajstvo krunice svetog Josipa mons. Sente je protumačio prigodnim primjerom o uslišanjima koja su se dogodilo po zagovoru svetog Josipa, o kojima mu rado pripovijedaju Josipovi štovatelji.

Rektor Nacionalnog svetišta zatim je u homiliji za vrijeme misnog slavlja pozvao okupljene da, poput svetog Franje, i oni budu spremni sve predati Bogu kako bi ih Bog sobom obogatio te tako postanu blagoslov i svim članovima svojih obitelji. Pritom je naglasio: “Nitko nije tako siromašan da ne bi mogao nešto od svoga podijeliti onome tko je još siromašniji. Darivanje se ne ostvaruje samo u poklanjanju materijalnih dobra, već i u darivanju svoga vremena, lijepe riječi, osmijeha, zapravo samoga sebe, kao što je to učinio naš Spasitelj Isus Krist kojega je tako vjerno nasljedovao sveti Franjo.”

Korisnici zagrebačkog Caritasa nakon misnog slavlja okupili su se na zajednički objed u Pastoralnom centru. Ondje su ujedno razgledali izložbu od 40 statua iz Isusova života, koje je časna sestra Samuela Premužić izradila od prirodnih materijala te izložbu “Initium novum” akademskog slikara iz Zagreba Krešimira Nikšića.

Pokretniji hodočasnici poslije objeda pješice su posjetili Stari Grad Dubovac s kojega se pruža lijep panoramski pogled na Karlovac, a zatim su svi zajedno, autobusom, posjetili Slatkovodni akvarij Aquatiku.

U kasnim poslijepodnevnim satima  hodočasnici-izletnici vratili su se u Zagreb puni dojmova. Među njima bila je i gđa Marija (78) koja je zahvalila Caritasu i pohvalila vrhunsku organizaciju izleta u kojemu je bilo vremena za sve, kako za duhovnu okrepu tako i za druženje s ostalim hodočasnicima te uživanje u ljepotama prirode.

Caritas Zagrebačke nadbiskupije, koji je i sam sudjelovao u troškovima prijevoza te darovao slatkiše i grickalice za hodočasnike, zahvaljuje u ime svojih korisnika svim drugim darovateljima koji su doprinijeli ostvarenju ovog sadržajnog jednodnevnog programa: Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu i rektoru mons. Antunu Senteu, ml. na sudjelovanju u troškovima objeda; darovatelju koji je za troškove hodočašća darovao 1.000 kuna, a želio je javnosti ostati nepoznat; Javnoj ustanovi AQUATIKA – Slatkovodnom akvariju Karlovac, na besplatnim ulaznicama; Pekarnici “Kajzerica” na adresi Ljubljanica 1 u Zagrebu na pekarskim proizvodima.

Organizatorice hodočašća Suzana Klarić, voditeljica usluge “Pomoć u kući” i Nevenka Blagojević, voditeljica projekta “Korak za život”, uručile su mons. Senteu Caritasovu zahvalnicu.