Budi dio naše mreže
Izbornik

„Emaus“ na Uskrsni ponedjeljak u Močilama

Močile (IKA)

Središnje euharistijsko slavlje na Uskrsni ponedjeljak, 10. travnja u Svetištu Majke Božje Močilske predvodio je u zajedništvu sa svećenicima Koprivničkog dekanata generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije preč. doc. dr. Krunoslav Novak.

Jutarnje euharistijsko slavlje predvodio je župnik mons. Leonard Markač.

Uslijedila je hodočasnička procesija koja je počela u 10 sati od kapele Svetog Jožefa na Varaždinskoj cesti do župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Slavlje Uskrsa prvim je kršćanima predstavljalo tjedan dana radosti zbog Krista uskrslog. U brojnim se proštenjarskim crkvama radost Vazma prenosi i na drugi dan dan Vazmene osmine – Uskrsni ponedjeljak. Tog se dana Crkva spominje uskrslog Isusa koji se priključio dvojici učenika na putu u selo Emaus, nedaleko od Jeruzalema. Oni su prestrašeni događajima Velikog petka otišli s „lica mjesta“. Isus ih podučava, otkriva im Pisma i lomeći kruh pred njihovim očima dozvoljava im da ga prepoznaju kao Uskrsloga, Živoga.

U homiliji preč. doc. dr. Krunoslav Novak istaknuo je kako smo „koračajući u procesiji pobožno išli ususret slavljenju euharistije, koju sada slavimo zahvalni Bogu za dar otkupljenja. On nam po Kristovoj muci, smrti i uskrsnuću želi podariti spasenje i vječni život. A upravo je euharistija – sveta misa slavlje, spomen-čin Kristove muke, smrti i uskrsnuća. Možemo li putovanje u Emaus, o kojem smo čuli u današnjem evanđelju usporediti s našom procesijom? Za razliku od Isusovih učenika koji su planirali odustati od Isusa, naš hod u procesiji imao je drugačiju motivaciju. Dok su dvojica učenika htjela pobjeći od Isusa, mi smo mu išli ususret, vjerujući da je on s nama na našem životnom putu.“

Na misi je pjevao župni mješoviti zbor „Marija“ pod vodstvom Josipa Pankarića.

Večernje euharistijsko slavlje predvodio je župnik Župe svetog Ivana Krstitelja u Koprivničkom Ivancu, vlč. Nikola Bukovčan.

Župa u Močilama ove godine „ulazi“ u jubilej – proslavu četrdesete obljetnice od osnutka Župe i početka službe prvog župnika mons. Leonarda Markača. Proslava se priprema za svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije – Velike Gospe.