Budi dio naše mreže
Izbornik

Križni put za hrvatske branitelje i njihove obitelji održan u Krašiću

Krašić (IKA)

Hrvatski branitelji, hrvatski ratni vojni invalidi, djeca poginulih hrvatskih branitelja, generali, časnici i udruge proizašle iz Domovinskog rata okupili su se u petak 22. ožujka u Krašiću kako bi molili pobožnost križnog puta.

Tradicija je to koja se već nekoliko godina održava na Žalosni petak. Nakon pobožnosti, prisustvovali su svečanoj misi u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Krašiću, koju je predslavio župnik Župe bl. Alojzija Stepinca u Zadru na Bilome Brigu preč. Mario Akrap u zajedništvu s župnikom u Gvozdu fra Mariom Hrgotom, trajnim đakonom Božom Šutalom, koji je također hrvatski branitelje, te domaćim župnikom vlč. Ivanom Vučakom.

Preč. Akrap u propovijedi je potaknuo prisutne da se do kraja daju jedni za druge, istaknuvši u tome smislu važnost bl. Alojzija Stepinca. Dodao je da su se i oni, kao i bl. Stepinac, stavili Bogu na raspolaganje za život drugih. Mnogi su, istaknuo je, pali kao sjeme da bismo danas imali plodove koje imamo. Samo Bog može oploditi našu žrtvu, rekao je propovjednik, istaknuvši da je potrebno svoje srce u patnji otvoriti Bogu koji će dati smisao svakom križu. „Svatko od nas je bačen na ovu zemlju kao sjeme s ciljem da se dajemo za druge“, rekao je preč. Akrap i dodao da istinski živi samo onaj koji se do kraja daruje.

Bog svojom milošću može oploditi muku i patnju, rekao je propovjednik dodavši: “Ovo je zaista najprikladnije mjesto za ovo vaše okupljanje jer mi ovdje vidimo našega blaženika Alojzija, njegov život koji je upravo to jedno trajno umiranje. Ali vidite mi beremo plodove te njegove spremnosti da se dadne da bude pšenično zrno samljeveno do kraja. I do konca svijeta tolike će se generacije hraniti tim plodom i tim kruhom koji je niknuo na njegovoj spremnosti da se dadne do kraja”, rekao je preč. Akrap.

„Sve što imam i u svemu što uživam je izgrađeno na žrtvi ljudi koji se neprestano iz dana u dan daruju na razne načine. Kada bismo bili više toga svjesni, ozračje među nama bi bilo nemjerljivo bolje i zdravije. Bog nas poziva da u tome prednjačimo. Budimo zahvalni za sve što imamo i u čemu uživamo jer se iza toga krije žrtva nekoga“, rekao je te dodao da je svačiji život protkan žrtvom.

“Zašto je važno da smo ovdje? Zato da Bog svojom milošću oplodi vašu patnju, tu muku, vaše križeve da on vama bude na posvećenje vaše osobno, ali da taj križ bude na spasenje mnogima.”

Život se ne može razumjeti bez križa, a križ se ne može razumjeti bez odnosa s Bogom, rekao je propovjednik te dodao da Božje zahvate može razumjeti samo duhovan čovjek, onaj koji je otvoren Božjem duhu.

Liturgijsko pjevanje animirao je zbor župe Krašić Josip Vraneković pod ravnanjem s. Valerije Sakač, SMI. Nakon mise, župnik Vučak zahvalio je svima te pozvao na svetost i budnost prije početka Velikog tjedna. Okupljeni su ispred oltara bl. Alojzija Stepinca izmolili Molitvu za što skorije proglašenje svetim blaženog kardinala i mučenika Alojzija Stepinca. Prije odlaska svojim kućama hrvatski branitelji ostali su još kratko u zajedništvu obiteljskoga stola u dvorani pastoralnog centra te su posjetili i obnovljeni Spomen-dom bl. Alojzija Stepinca.