Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Vukšić predslavio misu u crkvi Svetog Križa na Sigetu i sudjelovao na donatorskoj večeri za dovršetak crkve u Podmilačju

Zagreb (IKA)

Vrhbosanski nadbiskup i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini Tomo Vukšić, jučer je u župnoj crkvi Svetog Križa na Sigetu u Zagrebu predslavio euharistiju u zajedništvu sa župnikom i čuvarom Svetišta sv. Ive Krstitelja u Podmilačju, fra Filipom Karadžom i drugim svećenicima.

U propovijedi uoči druge advetske nedjelje, nadbiskup Vukšić naglasio je da je došašće dvosmjerna ulica odnosno da se Božji dolazak može pretvoriti u susret Boga i čovjeka samo ako čovjek traži Gospodina, ako želi susret s njim, a ispravan način za to jest put obraćenja, zazivanja Božjega oprosta, zaključio je nadbiskup pa objasnio je li nam moguće ostvariti nebesko kraljevstvo na Zemlji.

„Moguće je da se kraljevstvo nebesko dogodi u životu, savjesti, razmišljanjima, planovima i djelovanju svakoga čovjeka, a onda i svakoga društva. Drugim riječima, to stanje nije nebesko zato što je kraljevstvo tamo negdje u nebesima, nego zato što u njemu vladaju nebeska pravila, a moguće je da ta pravila vladaju i u nama, u našim savjestima, našim životima i u našem djelovanju odnosno, iako se zove nebesko, ono može postojati i u našem životu, ovdje”, kazao je nadbiskup Vukšić pa istaknuo da Isus Krist pri svom propovijedanju, kako bilježe evanđelisti, upućuje: „približilo se kraljevstvo Božje! Obratite se i vjerujte evanđelju!”

Pojasnio je da kada činimo djela po volji Božjoj, među nama jest kraljevstvo nebesko jer „u njemu je pomireno ljudsko i božansko u susretu, gotovo poistovjećeno”. Došašće služi tomu da se u nama dogodi kraljevstvo nebesko, rekao je nadbiskup, upravo po našem obraćenju, po našem posvećenju, prije svega, „sebe, svojih suradnika, svojih služba i obaveza, svojih poslanja, svojih dana i svojih koraka, obitelji i prijatelja”. Tamo gdje vladaju takve nakane, vlada zakon nebesa i tamo postoji kraljevstvo nebesko, kazao je nadbiskup i poručio: „Ono je sklad između naših nakana, planova i želja te pravila Božje ljubavi. Zadaća je svih koji hode i ponose se Kristovim imenom biti jedino to”.

Mjesta u kojima je kraljevstvo nebesko uvijek prisutno „jesu naše crkve, prije svega, po naviještanju riječi Božje koja odzvanja u obliku Božjih riječi, evanđeoskih poruka, po prisutnosti Isusovih sakramenata, pogotovo u Isusovoj prisutnosti pod prilikama kruha i vina”. Gdje god On jest, bilo po svojoj Riječi, bilo pod znakovima spasenja, prisutno je kraljevstvo nebesko jer „On jest kraljevstvo nebesko”, zaključio je nadbiskup Vukšić.

Nakon mise, Župa i Svetište sv. Ive s Udrugom prijatelja kraljevskog grada Jajca, a pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske u restoranu Gastro Globus na Zagrebačkom velesajmu organizirali su dobrotvornu večer pod geslom „Obnovimo zavjet za Svetište sv. Ive”. Cilj donatorske večeri bio je prikupljanje sredstava za dovršetak izgradnje nove župne crkve u Podmilačju.

„Okupljeni smo u želji i s nakanom da crkva u Podmilačju može dostojno ugostiti riječ Božju, koja će u njoj biti naviještana kao i Njegove sakramente koji će tamo biti slavljeni, u Njegovoj trajnoj prisutnosti u obliku tijela i Njegove krvi odnosno kako bi i tamo, po njegovoj prisutnosti i Njegovoj riječi postojalo kraljevstvo nebesko. Neka se ljudi koji će se tamo okupljati po svojoj želji približe Gospodinu kako bi doživjeli uslišanje vlastitih molitava i nakana, vlastito obraćenje”, istaknuo je nadbiskup Vukšić.