Budi dio naše mreže
Izbornik

Petrovska nedjelja na Budinjaku

Budinjak (IKA)

U povodu Petrovske nedjelje 12. srpnja u kapeli sv. Petke na Budinjaku biskupski vikar o. Daniel Vranešić i žumberački dekan o. Nenad Krajačić služili su svetu liturgiju.

Na liturgiji su se pridržavajući se propisa socijalne distance, okupili vjernici iz okolnih žumberačkih naselja kao i oni iz susjednih slovenskih sela.

Govoreći o apostolskoj službi unutar Crkve, vikar Vranešić posebno je istaknuo primjer nekadašnjeg žumberačkog biskupskog vikara Ivana Pavkovića zahvaljujući kojem je krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća obnovljena budinjačka crkva sv. Petke u kojoj se na Petrovsku nedjelju tradicionalno služi sveta liturgija.
“Vikar Pavković prije četrdeset godina vodio je obnovu ovdašnje crkve koja je bila bez krova i potpuno uništena.  Zahvaljujući vikaru Pavkoviću kroz protekla četiri desetljeća okupljamo se u molitvi pod svodovima ovog svetog hrama, u kojem su se u proteklim stoljećima molile generacije vjernika. Zahvalni smo i drugim svećenicima iz kaljske i mrzlopoljske župe koji su tijekom prošlosti uložili svoj trud u obnovu ove svetinje koju zajednički koriste vjernici obaju obreda. Svih svećenika, pokojnih i živih, koji su radili na obnovi budinjačke svetinje sjećamo se danas u svojim molitvama”, rekao je vikar Vranešić.

“Pozivam sve vas, dragi vjernici, da u svojim srcima razvijate osjećaj zahvalnosti prema svojim duhovnim pastirima koji stoje na čelu zajednica i koji čine toliko dobra za cijelu zajednicu. Svaki svećenik koji obnavlja crkve, taj izravno obnavlja i duše ljudi. Ako na našem pastirskom putu radimo pogreške, imajte razumijevanja za nas, ni apostoli nisu bili imuni od pogrešaka. No danas kada se prisjećamo apostolske službe mi ne zaboravljamo da nas vodi Sveti Duh, On koji je pamćenje Crkve, ne dopušta da zaboravimo prvotnu misiju apostola a to je naviještanje uskrslog Isusa Krista. Kao i u apostolsko vrijeme tako smo i mi danas pozvani to isto činiti. Svima navijestiti da je Isus iz Nazareta pravi Bog i pravi čovjek” , istaknuo je biskupski vikar o. Daniel Vranešić.

Po završetku liturgijskog slavlja, zbog epidemioloških mjera opreza, izostavljeno je tradicionalno proštenjarsko cjelivanje križa, a vjernici su umjesto toga pojedinačno blagoslovljeni svetim križem.