Budi dio naše mreže
Izbornik

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta postavljen transparent na zagrebačkoj katedrali

Zagreb (IKA)

Uoči molitvenog susreta koji povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta organiziraju Zagrebačka nadbiskupija i Židovski informativno-obrazovni centar – Hatikva postavljen je pedeset metara dugački dekorativni natpis na zagrebačkoj katedrali u četvrtak 24. siječnja.

Na molitveno-komemorativnom susretu koji počinje u 15.30 sati sudjelovat će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i rabini te predstavnici iz židovskih zajednica i Katoličke Crkve.

Uime organizatora, predsjednica centra Hatikva Julija Koš za Hrvatsku katoličku mrežu rekla je da su na zajedničkoj molitvi svi dobrodošli.

„Pozivi su poslani, tko god se želi pridružiti našoj zajedničkoj molitvi dobrodošao je. Nadam se da će doći što više ljudi: običnih Židova kojima treba obrazovanja oko međureligijskih kontakata, kao i pripadnici drugih religijskih zajednica, civilnoga društva i političkoga života. Taj će događaj biti veliko zrcalo trenutne hrvatske situacije.“

Za molitveni susret odabrane su riječi iz Knjige proroka Izaije koje se nalaze i na postavljenom transparentu:

„Podići ću im u kući svojoj i među svojim zidovima spomenik i ime, dat ću im vječno ime koje neće biti iskorijenjeno.“

Zagrebačko međureligijsko molitveno okupljanje na Kaptolskom trgu koje ima veliki simbolički značaj rezultat je predanoga i dugoga rada te je na tragu suradnje predstavnika Katoličke Crkve i židovskih zajednica te stremljenja pape Franje, kao i prethodnih papa te Drugoga vatikanskoga koncila.

Podsjetimo, Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, ili Jom hašoa, obilježava se 27. siječnja.