Budi dio naše mreže
Izbornik

U Velikoj Gorici završeno 24. Biblijsko bdjenje

Zagreb (IKA)

Euharistijskim slavljem, koje je subotu 24. veljače predslavio pročelnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije preč. Tomislav Hačko, završeno je 24. Biblijsko bdjenje u Župi Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici.

„Svatko od nas ima neku nakanu za koju žarko moli tijekom života i strpljivo čeka njezino uslišanje. No, kako je čovjek jedino biće ranjeno grijehom, Crkva je pozvana trajno moliti i za čovjeka i za svijet”, rekao je u uvodu propovijedi vlč. Hačko, pojašnjavajući da se Crkva nalazi u prvom ovogodišnjem kvatrenom tjednu koji je usmjeren prema pokori i obraćenju.

„Svatko od nas u sebi nosi želju biti bolji čovjek, bolji vjernik. Ta nas želja prati čitav život. Ostvarenje te želje nam teško polazi za rukom i puno puta odustajemo. Gospodin nas poziva da ustrajemo na njegovom putu i da jedni drugima budemo podrškom, a ne da jedni o drugima mislimo ‘Vidi ovoga grešnika!’ Baš zato rado otvaramo i čitamo Sveto pismo kao da čitamo povijest o čovjekovim padovima i Gospodinovim pruženim rukama. Jer nas puno ljubi, puno nam oprašta i svaki susret s njim nas mijenja i preobražava. A kako ostati na Gospodinovoj strani? Tako da puno ljubimo poput Gospodina koji i na križu oprašta. Teško je tako živjeti, ali važno je htjeti biti kao On, jer susret s njime i s njegovom Riječju počinje nas mijenjati. Vraćajući se u njegovo krilo, Gospodin daruje mir i čujemo riječi ‘Vjera te tvoja spasila! Idi u miru!’ A mi na to možemo samo reći ‘Bogu hvala’ što je prema nama milosrdan i velikodušan u praštanju”, zaključio je propovijed vlč. Hačko

Euharistijsko slavlje pjesmom je animirao župni zbor. Na kraju misnog slavlja župnik je zahvalio predslavitelju, svima koji su sudjelovali u organizaciji i danonoćnom čitanju Biblije. Biblijsko bdjenje ovjekovječeno je zajedničkom fotografijom sudionika misnog slavlja. Slavlje, na kojem su sudjelovali i župljani drugih župa velikogoričko-odranskog dekanata i grada Zagreba, kao kršćanski agape nastavilo se nakon mise u župnom pastoralnom centru Nazaret. U zajedništvu prisutni su iznijeli doživljaje i odjeke Biblijskog bdjenja te podijelili iskustva i svjedočanstva.

Neprekidno danonoćno čitanje Svetog pisma, tijekom kojeg je Biblija pročitana od korica do korica, trajalo je pet dana. Započelo je na Pepelnicu 14. veljače večernjim misnim slavljem, koje je u župnoj crkvi predvodio župnik vlč. Norbert Ivan Koprivec. Čitanje Biblije odvijalo se uz zapaljenu svijeću, a u čitanju su sudjelovali vjernici Župe i drugih velikogoričkih župa. Svi čitači Svetog pisma, njih više od dvjesto, bili su obilježeni vanjskim znakom, šalom koji su za vrijeme polusatnog čitanja nosili oko vrata. Bdjenje je prekidano misnim slavljima tijekom kojih su propovijedi vjernicima uputili vojni kapelan Kristijan Krajnović, salezijanac don Marijan Zovak, đakon na službi u Župi Navještenja Filip Pranjić, župni vikar vlč. Antonio Kovačić i župnik vlč. Koprivec.

Inače, u Župi Navještenja BDM u Velikoj Gorici, u kojoj se na osobit način časti događaj kojim je Marija primila vijest od Boga da će začeti i roditi Sina Božjega, čašćenje Božje riječi Biblijskim bdjenjem prvi se put održalo 2001. godine. Više se godina na redovitim susretima okupljala skupina laika. Čitali su Božju riječ, molili, pjevali i osjetili poticaj Duha Svetog na početku novog tisućljeća ljudima skrenuti pozornost na zapisanu Božju Riječ. Premda se nadahnuće javilo laicima, zamisao čitati Bibliju neprekidno pet dana i pet noći prihvatio je i podržao ondašnji župnik mons. Josip Frkin. Riječ Božja je putem Biblijskog bdjenja iz Velike Gorice „nastavila trčati i proslavljati se“ (usp. 2 Sol 3,1) i u drugim župama diljem Hrvatske, a prešla je i granice Domovine. Neprekidno čitanje Svetoga pisma 2008. zaživjelo je u Rimu kada je čitanje započeo Sveti Otac Benedikt XVI. Za tu prigodu, u materijalima biskupske Sinode o Božjoj riječi koja se tada odvijala, istaknut je prijedlog velikogoričke Župe Navještenja da se uvede blagdan Riječi Božje.