Budi dio naše mreže
Izbornik

Župljani zagrebačke Župe sv. Ivana Nepomuka hodočastili u Krašić

Krašić (IKA)

Župljani zagrebačke Župe sv. Ivana Nepomuka, Stupnik - Lučko hodočastili su nedjelju 6. listopada zajedno sa svojim župnikom preč. Dubravkom Škrlinom Hrenom u Župu Presvetoga Trojstva u Krašiću - mjesto čašćenja bl. Alojzija Stepinca.

Misno slavlje je predvodio preč. Dubravko Škrlin Hren, a suslavio je domaći župnik vlč. Ivan Vučak. Pozdravivši domaće i svoje župljane, preč. Škrlin Hren u propovjedi je rekao da je lijepo biti u euharistijskom zajedništvu na mjestu gdje kroz duhovnu blizinu sjaji lik bl. Alojzija Stepinac.

„Nedjeljna misa jest mjesto susreta između Boga i čovjeka. Čovjek se ne može susresti s čovjekom na ljepši način nego u Božjoj prisutnosti. Čovjek nikada sam sebe ne može ljepše shvatiti i doživjeti nego u Božjoj blizini i prisutnosti. Misa je najljepša molitva Crkve – živi i pravi susret između Boga i čovjeka. Kada dolazimo na misu, dolazimo zajedno. Božji narod, svećenici, redovnici i redovnice – svi zajedno dolazimo istom izvoru, istom ishodištu života i svetosti. Dolazimo s različitim službama, ali dolazimo zajedno slušati Božju riječ, vršiti Božje zapovijedi, nahraniti se njegovim presvetim tijelom“, rekao je propovjednik.

Pozivajući se na misna čitanja, preč. Škrlin Hren govorio je o važnosti razmišljanja o uskrsnuću – životu kojega je Bog darovao darom muke, smrti i uskrsnuća svoga Sina. „Sveti Pavao će reći: ‘Što oko nije vidjelo, ni uho nije čulo, ni u srce čovječje nije ušlo, to je Bog pripravio onima koji ga ljube’. Dakle, pozvani smo na ljubav. Pozvani smo na život u zajedništvu s Bogom. Današnje prvo čitanje govori nam o važnosti povezanosti s Bogom“, rekao je župnik Župe sv. Ivana Nepomuka.

U ovome se svijetu, naglasio je propovjednik, svašta nudi kako bi se čovjeka odvojilo od čovjeka, kako bi se čovjeka odvojilo od Boga i kako bi se u konačnici čovjeka odvojilo od njega samoga. „Čovjek onda ostaje sam, usamljen, razočaran, bez utemeljenja, bez smisla i bez čvrstih temelja za vječni život. Nije li bilo slično i s našim blaženikom Alojzijem Stepincem koji je upravo u ovoj crkvi toliko puta molio, dolazio tražiti snagu za mnoge tamne i mučne noći, patnje i boli koje jedino Bog poznaje, a koje je blaženik nosio u srcu. Nije li on upravo ovdje pronalazio svjetlo i snagu da ne podlegne, da ne posustane, da me poklekne pred onima koji obećavaju sjaj i prividno blještavilo iza kojih se nalazi tama, grijeh i smrt“, rekao je, istaknuvši da je u toj crkvi bl. Stepinac, uz sve poteškoće, pronalazio potrebnu snagu.

Govoreći o uskrsnuću, istaknuo je da o svakome pojedincu ovisi njegova vječna sreća. „Molimo snagu i zagovor svih onih koji su prošli ovim svijetom, koji su osjetili patnju, muku i križ. Neka nas prati njihov zagovor da i u našim kušnjama ostanemo čvrsti i vjerni Kristu Gospodinu. Možda se mnogi i danas smiju vjeri u uskrsnuće. Možda mnogi danas to stavljaju pod upitnike. No, stvarnije je ono što ne vidimo, ono što ne možemo opipati od onih stvarnosti koje možemo vidjeti i doživjeti. Toliko je važnih stvari u našem životu i u našem postojanju koje ne vidimo, a tu su“, rekao je propovjednik.

Govoreći o ljubavi, preč. Škrlin Hren upitao je vjernike mogu li reći što je ljubav i mogu li prstom pokazati na nju. „Ljubav je neopipljiva, nije materijalno dohvatljiva, ali jako dobro osjećamo i znamo kada ljubavi ima ili kada je nema“, rekao je propovjednik, istaknuvši da mnoge obične, ali važne zemaljske stvari čovjek ne vidi, ali su presudne za njegov žviot.

Na kraju mise zajedno su izmolili molitvu za proglašenje svetim bl. Alojzija te posjetili obnovljeni Spomen dom bl. Alojzija Stepinca. Misno slavlje glazbeno je animirao dječji zbor „Ivanovi anđeli“. Vlč. Vučak djeci je, u znak sjećanja na bl. Alojzija Stepinca kojega su krašićka djeca zvala ‘Isus s bombonima’, podijelio bombone. Ideju o ovo susretu potaknula je voditeljica dječjeg zbora „Ivanovi anđeli“ Eva Kirhmayer Bilić.