Budi dio naše mreže
Izbornik

Svećenici trebaju imati profesionalnu granicu u odnosu prema djeci

Dubrovnik (IKA)

Studijski dan za svećenike Dubrovačke biskupije održan je u srijedu 22. svibnja u dvorani Ivana Pavla II. u bivšem Samostanu sv. Klare u Dubrovniku. O temi “Zloporaba položaja povjerenja i autoriteta – odnos svećenika prema djeci” govorila je mr. spec. kliničke psihologije Silvija Sokal Gojavić, voditeljica Obiteljskog savjetovališta Dubrovačke biskupije.

 

Uvodeći u temu predavanja pastoralni vikar Dubrovačke biskupije don Ante Burić citirao je ulomak pisma pape Franje od 20. kolovoza prošle godine u kojem je Papa vrlo jasno podcrtao zloporabu autoriteta i savjesti kao one koji su tijekom desetljeća, uz ostale čimbenike, dovodili do spolnog zlostavljanja djece od strane kardinala, biskupa i svećenika. Kao jedan od uzroka Papa je naveo klerikalizam. „Uz činjenicu da se Crkva s problemom spolnog zlostavljanja djece javno, intenzivno nosi od istrage koju su 2002. godine proveli novinari Boston Globa, pa preko skandala u Engleskoj, Irskoj i Australiji, neposredni povod ovom Papinom pismu bili su situacija Crkve u Čileu, kao i rezultati rada istražnog povjerenstva u američkoj saveznoj državi Pensilvaniji gdje je utvrđeno da je na području šest biskupija u posljednjih 70 godina 301 svećenik spolno zlostavljao više od tisuću djece“, podsjetio je pastoralni vikar. Dodao je tome kako su pojedine biskupske konferencije poput onih u Njemačkoj i Francuskoj pokušale provesti istragu o razmjerima spolnog zlostavljanja djece na svojim područjima o čemu su i objavili izvještaje. Posljednji su to učinili Poljaci. Vikar Burić je također naglasio Papinu misao iz motu proprija „Vi ste svjetlo svijeta“ da zločini spolnog zlostavljanja vrijeđaju Gospodina, uzrokuju tjelesne, psihičke i duševne patnje žrtvama te vrijeđaju zajednicu vjernika. Potaknuti svom tom problematikom unutar opće Crkve Dubrovačka biskupija organizirala je i ovo predavanje na Studijskom danu za svećenike.

 

Psihologinja Sokal Gojavić okupljene je upoznala sa zakonskim okvirom Europske unije i Republike Hrvatske o toj problematici te navela neke statistike. Navela je i neke zablude i činjenice koje ljudi imaju o spolnom zlostavljanju, žrtvama i zlostavljačima. Zabluda je, primjerice, da seksualne zlostavljače nije teško prepoznati. Činjenice govore da ih jest teško prepoznati jer su oni često ljubazni i brižni ljudi, pa znaju zavarati i roditelje. Istaknula je kako prema zakonu dijete do 15 godine ne može dati zreli pristanak na seksualni odnos.

U okviru seksualnog nasilja može se razlikovati seksualno iskorištavanje djece, a koje je uvijek povezano s ostvarivanjem neke vrste profita, i seksualno zlostavljanje, koje se vrši radi osobnog užitka. Seksualno zlostavljanje djece je uvođenje djece u seksualne aktivnosti s odraslom osobom, ili bilo kojom starijom osobom, ako postoji razlika u dobi, veličini ili moći, pri čemu se dijete koristi kao seksualni objekt za zadovoljenje potreba ili žudnji starije osobe, čemu dijete nije sposobno dati razborit pristanak zbog neravnoteže u moći ili bilo kojeg oblika mentalne odnosno tjelesne aktivnosti, definirala je predavačica pojam seksualnog zlostavljanja. Uz ostalo je i nabrojala i različite aktivnosti unutar raspona seksualnog zlostavljanja djece, a koja mogu obuhvaćati ili ne obuhvaćati tjelesni kontakt.

Naglasila je i kako je pedofilija psihijatrijski poremećaj seksualnog izbora gdje se djeca predpubertetske dobi, bez sekundarnih spolnih karakteristika, doživljavaju seksualno uzbuđujuća. Kad se pedofilske sklonosti ostvare u ponašanju to postaje kazneno djelo.

U liječenju osoba kojima je dijagnosticiran poremećaj pedofilije ili slični poremećaji u liječenju se najboljom pokazala kognitivno-bihevioralna terapija. Predavačica je navela i primjer vrbovanja djeteta putem interneta, naglasivši kako je i vrbovanje u posljednje vrijeme stavljeno u kazneni zakon. S posljedicama seksualnog zlostavljanja, kako kratkoročnim tako i dugoročnim, žrtve se teško nose. Da bi se takve stvari spriječile važna je kvalitetna prevencija, a i kod nas postoje takvi programi kroz koje se djeca educiraju i osnažuju.

Sokal Gojavić je kao važne elemente odnosa svećenika prema djeci istaknula kako to treba biti očinski odnos jer je svećenička služba služba očinstva, kako svećenici trebaju njegovati suradnju s biološkim očevima odnosno roditeljima djece te da trebaju držati profesionalnu granicu u odnosu prema djeci, ne dopuštati navezanosti, a zadržati potrebnu dozu empatije. Nakon predavanja svećenici su imali prigodu postavljati pitanja i razgovarati o temi.

U drugom dijelu Studijskog dana dubrovački biskup Mate Uzinić svećenicima je predstavio svoje pastirsko pismo “Neka u vama bude isto mišljenje kao i u Kristu Isusu (Fil 2,5)“.