Budi dio naše mreže
Izbornik

Započela Godišnja skupština Papinskih misijskih djela

Stari Grad (IKA)

Misom u župi sv. Stjepana I. u Starom Gradu započela je 9. ožujka godišnja skupština Nacionalnog vijeća Papinskih misijskih djela Hrvatske. Misno slavlje predvodio je predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za misije krčki biskup Ivica Petanjak u zajedništvu s hvarskim biskupom Petrom Palićem, nacionalnim ravnateljem Papinskih misijskih djela Hrvatske vlč. Antunom Štefanom i biskupijskim ravnateljima Papinskih misijskih djela iz većine hrvatskih nad/biskupija.

Prije početka mise okupljene je pozdravio biskup Palić i zahvalio svima koji prate i vole misije. Posebno je predstavio župnika koji je ujedno biskupijski ravnatelj Papinskih misijskih djela Hvarske biskupije.

Biskup Petanjak se u propovijedi dotaknuo prvog čitanja u kojem prorok Danijel daje lijepi primjer kako treba moliti te kakvim duhom i raspoloženjem stati pred Gospodina. „Gospodin je onaj koji nudi i čuva savez s ljudima koji ga ljube. Ni za jedan savez nije zaslužan čovjek već je Bog inicijator i dolazi s ponudom i obvezuje se da će biti vjeran svojim saveznicima. I uvijek je bio vjeran. Mi sagriješismo i odmetnusmo se od njegovih naredbi. No, ne zaboravimo da priznati svoju grešnost i sramiti se zbog grijeha veće je nego samo se ustima ispovijedati. To je dobar početak i znak da ćemo se promijeniti i biti bolji nego što jesmo“, rekao je mons. Petanjak.

Tumačeći evanđeoski ulomak, biskup je podsjetio na riječi evanđelista Luke „koji nas uči da budemo milosrdni kao što je Otac naš milosrdan“. „Isus nas poziva da se ugledamo na Boga i da ne gledamo oko sebe uspoređujući se s drugim ljudima jer tako nećemo uspjeti“, pojasnio je. „Nema čovjeka kojem nećemo naći mane, no naša vjera je u Gospodina i samo on je dovoljan. Jer kada Gospodin daruje onda daruje preobilno, da se prelijeva te se više ništa ne može dodati. I na to smo pozvani u ovoj korizmi. Promislimo koliko smo još daleko od Boga i promijenimo se“, zaključio je biskup.

Na kraju mise vlč. Štefan predstavio je vjernicima sve biskupijske ravnatelje Papinskih misijskih djela i pozvao ih na molitvu za misionare, ali i sve koji su poslani brinuti se za širenje radosne vijesti spasenja. Napomenuo je da trenutačno ima 79 hrvatskih misionara i misionarki po raznim kontinentima. „Vaši djedovi i bake smatrali su da treba izgraditi ovako lijepu crkvu kao što je ova sv. Stjepana kako bi ona i danas vama služila. Tako o vjeri, ali i svemu ostalome brinu diljem svijeta i naši misionari. Hvala što molite za misionare, što darujete jer što god darujete – stostruko se vraća. Budite uvijek Isusovi misionari“, istaknu je vlč. Štefan.

Skupština se nastavlja u utorak 10. ožujka u 9 sati u dominikanskom samostanu sv. Petra mučenika.