Budi dio naše mreže
Izbornik

Trodnevnica uoči župne svetkovine Stepinčeva na Trnjanskoj Savici

Zagreb (IKA)

U povodu 21. rođendana Župe bl. Alojzija Stepinca na Trnjanskoj Savici u Zagrebu, održana je trodnevna priprava za župnu svetkovinu koja će biti svečano proslavljena 3. listopada, na dan beatifikacije bl. Alojzija na Mariji Bistrici.

Duhovnu pripravu vodili su odgojitelji iz Međubiskupijskog sjemeništa na zagrebačkoj Šalati – vlč. duhovnik Petar Mlakar, prefekt Luka Premelč i rektor Matija Pavlaković.

Priprava je počela drugačije negoli prijašnjih godina jer hodočašće na grob bl. Alojzija nije bilo moguće zbog potresa koji je u ožujku teško oštetio zagrebačku prvostolnicu. Župljani sa Savice u utorak, 29. rujna, predvođeni svojim župnikom vlč. Antunom Vukmanićem, u kinu Cineplexx pogledali su film Stepinac: Kardinal i njegova savjest te time započeli tjedan duhovnog razmatranja nad životom našeg blaženika i zaštitnika.

Prvi dan devetnice predvodio je vlč. Mlakar. U kapeli Pastoralnog centra podsjetio je vjernike na Isusovo pitanje može li se osloniti na nas i usporedio ga je sa životom i djelom blaženog Alojzija. Rekao je kako je na njega Gospodin oslonio velik teret, ali on nije pao pod pritiskom i pobjegao, nego se povratno sam oslonio na Gospodina i tako pružio snažnu utjehu, snagu i svjedočanstvo bližnjima i suvremenicima.

Drugi dan devetnice predvodio je vlč. Premelč. Prisutne je podsjetio kako nije moguće za Isusa živjeti polovično i kako njihovo ponašanje treba biti preslika Evanđelja jer je ono možda jedino Evanđelje koje će netko u njihovoj okolini ikada pročitati.

Zadnjeg dana trodnevnice misu je s vjernicima slavio preč. Pavlaković. Govorio je o potrebi ispunjene tišine koja se najbolje pronalazi u Crkvi jer se u njoj čuje Bog koji progovara. Istaknuo je primjer blaženog nadbiskupa, svjedoka svete šutnje, koji je znao kada treba govoriti, a kada šutjeti, pa čak i kad se očekivalo od njega da govori, da se brani. Blaženi Alojzije dobro je znao da nam je šutnja potrebna da bi Boga i bližnje mogli veličati djelima, jer riječ još i mogu prigušiti, ali šutnju nikada. U vremenima najvećih progona Crkve u Hrvata, blaženi Alojzije izabrao je slobodu šutnje nad slobodom govora i time nam svima dao predivno svjedočanstvo ispunjene šutnje, istaknuo je vlč. Matija i na isto potaknuo okupljene vjernike.

Nakon mise, u 21 sat, započela je Molitvena šetnja pod svijećama po ulicama Savice do predvorja osnovne škole gdje je potom započelo cjelonoćno klanjanje na nakane prikupljene tijekom šetnje.

Trodnevnica je bila uvod u vrhunac slavlja koje će se održati u subotu, 3. listopada, u 11 sati u OŠ Jure Kaštelana, jer vjernici Savice već 21 godinu čekaju izgradnju crkvene zgrade. Misu će predslaviti Nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u RH preč. Antun Štefan.