Budi dio naše mreže
Izbornik

Pučka kuhinja na Svetome Duhu primila novu donaciju turske državne agencije TIKA

Zagreb (IKA)

Pučka kuhinja Župe sv. Antuna Padovanskog na Svetome Duhu u Zagrebu u srijedu 27. travnja primila je novu veliku donaciju Ureda Turske agencije za suradnju i koordinaciju - TIKA pri Veleposlanstvu Republike Turske u Zagrebu.

Na primopredaji 250 prehrambenih paketa pristiglih u kamionu malo nakon podneva, kada osobe u potrebi redovito preuzimaju svoj dnevni obrok, uz voditelja Pučke kuhinje fra Vladimira Vidovića, nazočili su i dr. Rahman Nurdun, potpredsjednik TIKA agencije u Ankari te Mustafa Babür Hızlan, veleposlanik Republike Turske u Republici Hrvatskoj.

„Ova suradnja traje treću godinu za redom, na inicijativu turske razvojne agencije i ja sam prije svega jako zahvalan da je ovdje danas s nama i potpredsjednik TIKA-e i turski veleposlanik jer prepoznali su rad nas franjevaca ovdje na zagrebačkom Svetom Duhu”, rekao je fra Vladimir Vidović u izjavi za medije, istaknuvši kako je to zapravo suradnja Katoličke crkve i predstavnika islamske vjeroispovijesti.

„Puno surađujemo ovdje i s ‘Merhametom’ i s Islamskom zajednicom u Republici Hrvatskoj i rekao bih, onako skromno, da je ovo samo jedan logičan nastavak jedne lijepe suradnje i jednih lijepih prijateljskih odnosa koje gajimo upravo ovdje u Republici Hrvatskoj.” Ova pomoć koju su donirali treću godinu zaredom, naglasio je voditelj Pučke kuhinje, i koja se iz godine u godinu povećava namijenjena je svim ljudima koji dolaze upravo ovdje po svoj topli obrok.

„To su naši građani, naša braća i sestre. Glad, odnosno nevolja kao takva, nikada ne pita niti vjeroispovijest niti nacionalnost. To je logika, to je evanđeosko načelo s kojim se vodimo svih ovih 30-ak godina koliko pučka kuhinja djeluje, postoji i koliko je prisutna. Tu smo za ljude”, ustvrdio je također. U donaciji je riječ o 250 velikih paketa osnovnih živežnih namirnica domaćeg proizvođača dobro upakiranih. Imaju i halal certifikat pa su proizvodi Podravke prikladni i za vjernike islamske vjeroispovijesti.

To su zaista bogati paketi, ustvrdio je fra Vladimir. Dodao je da smo mi donedavno bili u korizmi, 40-dnevnom vremenu posta, a naša braća i sestre islamske vjeroispovijesti su u svetome mjesecu Ramazanu koji im je poticaj za ovakvu gestu i općeljudska suradnja ovdje zaista dolazi do punoga izražaja.

Potpredsjednik agencije TIKA Rahman Nurdun je poručio: „Sretan sam što sam ovdje s vama danas na ovoj ceremoniji predaje donacije. U mjesecu smo Ramazanu. Ramazan znači solidarnost, buduću pomoć i prijateljstvo tako da je ovo vrlo značajno za nas – biti ovdje i podijeliti svoje suosjećanje s ljudima u Hrvatskoj.”

Rekao je i da Turska želi povećati svoju suradnju, u smislu kulturoloških odnosa, jer dvije zemlje imaju zajedničku kulturnu baštinu. „Zato je jako važno za nas promovirati prijateljstvo. Stoga vam veoma zahvaljujem i nadam se da ćemo moći podijeliti ovu vrstu bratstva ponovno sljedeće godine”, rekao je potpredsjednik TIKA agencije u Ankari.

Veleposlanik Hizlan je podsjetio da su na sličan način pomogli i Petrinjcima nakon potresa. Ovo je nova prilika za iskazati suradnju prema svome susjedu – prijateljima u Hrvatskoj. Sada smo ovdje kao što su Hrvati pomogli Turskoj za vrijeme prošloljetnih požara uputivši među prvima svoje kanadere koji su im pomogli gasiti razornu vatru.

Ovogodišnji program donacija agencije TIKA obuhvaća – obznanili su također u ovoj prigodi – Općinu Vojnić, gradove Sisak i Petrinju, Zirat Islamske zajednice u Hrvatskoj u kojem su bili u jutarnjim satima, te uskoro gradove Osijek i Vukovar. Ovi ramazanski prehrambeni paketi – za građane islamske vjeroispovijesti, osobe slabijeg imovinskog statusa, treće životne dobi i za obitelji s više djece – sadrže: 20 osnovnih proizvoda u ukupno 33 artikla za svako domaćinstvo.