Budi dio naše mreže
Izbornik

Susret obitelji Šibenske biskupije

Šibenik (IKA)

Susret obitelji Šibenske biskupije održan je u subotu 8. listopada u Kninu. Duhovni program i misno slavlje u crkvi Gospe Velikog hrvatskog krsnog zavjeta okupili su više stotina vjernika koji su u zajedništvu s mjesnim biskupom Tomislavom Rogićem molili za potrebe šibenskih obitelji.

Susret su vodili i osmislili biskupijski povjerenik za pastoral braka i obitelji fra Željko Klarić i voditeljica Bračnog i obiteljsko savjetovališta Šibenske biskupije Marija Friedrich.

Susret je počeo pozdravnim riječima župnika u Kninu fra Josipa Gotovca koji je svima zaželio dobrodošlicu. Obiteljima je zaželio da se u Kninu lijepo se osjećaju. Vjerujem da će te se bogatijeg duha vratiti svojim kućama i nastaviti graditi obitelji privržene Bogu, Crkvi i hrvatskom narodu, poručio je kninski župnik. Njemu se u pozdravu i dobrodošlici pridružio i biskup Tomislav Rogić. Uslijedila je prigodna predstava u izvedbi učenika Katoličke osnovne škole. Tema predstave bila je međugeneracijska solidarnost, o čemu je prigodne stihove recitirao umirovljeni biskup Ante Ivas.

Nakon predstave sva djeca nazočna na susretu otišla su s animatorima na prigodne radionice, a roditelji su ostali na susretu. Uslijedilo je izlaganje fra Željka Klarića „Identitet i poslanje kršćanske obitelji“.  Naglasio je kako se obitelj se može u potpunosti razumjeti jedino u svjetlu Božje riječi. Bog nas je zamislio za druge. On ima svoj plan. Stvorio me kao biće odnosa i čovjek je sretan tek kada uđe u odnos, kada dozvoliš da netko uđe u tvoj život i kada te netko pusti u svoj, kazao je fra Željko.

Obiteljima je poručio da imaju poziv, ali i poslanje. „Bog te šalje negdje. Prva stvar o kojoj želim govoriti je obećanje. Obećanje koje smo dali na početku nekoga zajedničkoga života. Obećanje je temelj hoda i Abrahama i Izraelskog naroda, obećanje stoji i kod nas kršćana – da će opet doći k nama. Obećanje kojim nešto počinje. Nada ali ne sterilna nada da će se nekad nešto dogoditi nego nešto se već događa sada.  Obećanje nam može pomoći shvatiti kako nešto učiniti živim. Vi ste obećali do kraja života, i ja isto kao svećenik. Obećanje se ostvaruje u svakodnevici, poručio je između ostalog fra Željko.

Uslijedilo je svjedočenje vjeroučitelja i vjernika iz Knina Domagoja Jurkovića. Iz osobnog bračnog iskustva obiteljima je preporučio molitvu i sakramentalni život kao temelj bračnog života. Kako je naglasio, kad se supružnici otvore Gospodinu sve teškoće koje dođu u braku se nadvladaju.

Pokorničko bogoslužje predvodio je župni vikar u katedrali Svetog Jakova don Šime Pleadin, a nazočni svećenici bili su na raspolaganju za sakrament pomirenja. Za vrijeme ispovijedanja obitelji su molile Gospinu krunicu.

Središnji dio susreta bilo je misno slavlje koje je predvodio biskup Rogić. U homiliji je naglasio da je čovjek stvoren na sliku Božju. Bog čovjeka stvara kao muško i žensko, da ujedinjeni ljubavlju postanu izvor novog života. Bog je sliku svoga Trojstvenog jedinstva utisnuo u Obitelj. Upravo po daru novog života čovjekovo dostojanstvo uzdignuto je na najveću razinu bogolikosti jer ga je Bog učinio suradnikom u stvaranju novog života, poručio je biskup Rogić.

Naglasio je kako evanđeoski ulomak o svadbi u Kani Galilejskoj govori kako je Blažena Djevica Marija čovjekova zagovornica. Marija, poslušna volji Božjoj, predana poslanju koje joj je Bog namijenio, sve prihvaća i vjeruje u svoga Sina. Marija zove i nas da vjerujemo, da činimo što nam Isus kaže. Ako poslušamo On će i našu vodu života pretvarati u vino – radost života.

Daj nam Gospe danas kod tebe, na ovom susretu, otvori dušu da čujemo i poslušamo što svakome od nas Isus govori: što da čini, što da popravi, oko čega da se više pobrine, kome da oprosti, koga da moli oproštenje, kako da: – u molitvi ustraje, u nadi ojača, u vjeri prihvati sve iz Božje ruke da On koji svima upravlja i od Koga sve dolazi može i nama sve okrenuti na dobro, kazao je biskup Rogić.

Marija neće zakazati. Ona je zagovornica naša, mi njezina djeca koja vape svome Utočištu grešnika. Želimo biti njezin rod koji čuva zapovijedi Božje i svjedočanstvo vjere u Sina Božjega. Preostaje nam Mariju poslušati. Ona reče slugama: što god vam rekne, učinite. To Marija govori i nama. Slušajte moga Sina! Neka njegove riječi evanđelja – radosne vijesti, njegova Blaženstva, njegova zapovijed ljubavi prema Bogu i vas međusobno, jednih prema drugima, neka vam budu pravila za život. I pronaći ćete mir, životnu snagu i radost život, zajedništvo obitelji, slogu i napredak. Da u svim novim iskušenjima uvijek pronalazimo snagu za život u našoj povezanosti s Bogom, u Njegovoj prisutnosti u našem životu. Da naše mlade obitelji budu otvorene novom životu s pouzdanjem i velikodušnošću. Živjet ćete onda ono prvo dostojanstvo koje vam podari Bog, da po Kristovu uskrsnuću, možete ući na vrata Raja, poručio je između ostalog biskup Rogić.

Nakon misnog slavlja uslijedilo je vrijeme za ručak i druženje. Susret obitelji Šibenske biskupije završio je euharistijskim klanjanjem koje je predvodio župni vikar u župi Ražine don Ante Vrcić.