Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa zadušnica za biskupa Večerina

Subotica (IKA)

U subotičkoj katedrali – manjoj bazilici sv. Terezije Avilske 9. listopada slavljena je misa zadušnica o šest tjedana preminuća biskupa Slavka Večerina.

Koncelebraciju je predvodio preč. Ferenc Fazekas, privremeni dijecezanski upravitelj Subotičke biskupije. U homiliji je istaknuo: „U 13. glavi Poslanice Hebrejima čitamo: ‘Spominjete se svojih glavara  koji su vam navješćivali riječ Božju: promatrajući kraj njihova života, nasljedujte njihovu vjeru’ (Hebr 13,7). Te riječi sve nas potiču da promatramo kraj zemaljskog života našeg pastira Slavka Večerina, da bismo tako vidjeli što je njemu bilo sveto te da ga nasljedujemo u vjeri u Krista“.

Biti pastir znači biti na čelu crkvene zajednice, nositi odgovornost za Crkvu, za život vjernika. „Naš pokojni biskup je sudjelovao cijelim svojim bićem u poslanju koje mu je dodijelio Gospodin u svojoj Crkvi. Bio je dobar pastir. Sva njegova nastojanja bila su usmjerena prema dobru drugih, bio je zauzet za duhovnu pomoć svojim vjernicima za koje je živio i – možemo reći i – umro. Spomen na našeg pokojnog biskupa omogućuje nam da ponovno posjetimo prostore vlastite nutrine, da se okrenemo onome bitnome i da u vjeri otkrijemo kako smrt predstavlja uska vrata koja nas vode do istine o nama samima i o našem životu, rekao je preč. Fazekas.

U svom razmatranju shvatit ćemo, da u našem življenju najvažnija je ljubav. A ljubav je uvijek jača od smrti i ona nam je vječna. Tu istinu zorno nam potvrđuje Isus Krist, naš Spasitelj, koji se iz ljubavi žrtvovao i predao samog sebe za sve nas. On je i danas prisutan u životima svih onih, koji žive život protkan ljubavlju i žrtvama. O životu našeg pokojnog biskupa Slavka smijemo utvrditi da je bio otvoren Kristovoj ljubavi, i Njegom milošću bio je primjer sebedarja svima, kojima je služio i kao svećenik i kao biskup“, kazao je propovjednik.

„Puni smo zahvalnosti što naš pokojni biskup Slavko svim srcem u našoj biskupiji raspirivao snagu vjere, Kristove radikalnosti i pouzdanja u Njegovu trajnu ljubav. Mi, njegovi prijatelji, kao i njegovi poštovatelji, zasigurno ćemo ga se još dugo sjećati“, zaključio je preč. Fazekas.