Budi dio naše mreže
Izbornik

Kanonska vizitacija u Donjem Miholjcu

Donji Miholjac (IKA)

Mons. Ivan Ćurić, pomoćni biskup Đakovačko-osječke nadbiskupije, u petak, 3. ožujka, bio je u kanonskom pohodu Župi sv. Mihaela arkanđela u Donjem Miholjcu. Konvizitator je bio kancelar vlč. mr. Dario Hrga.

Vizitacija je započela poklonom u župnoj crkvi. Zatim je slijedio pohod Gradskom poglavarstvu gdje ih je dočekao gradonačelnik Goran Aladić sa suradnicima. U poglavarstvu su biskupa upoznali s radom i planovima za budućnost grada, nakon čega je biskup pohodio novosagrađenu srednju školu gdje su ga dočekali ravnatelj Nenad Perić, vjeroučiteljica Miriam Ćosić i ostali profesori.

Nakon tog susreta biskup je pohodio filijale Golinci, Miholjački Poreč i Rakitovica gdje su ga dočekali vjernici s kojima je nakon molitve razgovarao o liturgijskom životu i problemima s kojima se susreću.

Nakon ručka u župnom stanu, pregleda administracije i razgovora sa župnikom i župnim vikarom, biskup je posjetio kuću sestara Sv. Križa. U poslijepodnevnim satima biskup se u župnom pastoralnom centru „Ivan Vajda“ sastajao s članovima raznih odbora Župnog pastoralnog vijeća -Oodborom za karitativnu djelatnost, za naviještanje, za liturgijski i molitveni život te s članovima Župnog ekonomskog vijeća.

U 18 sati biskup je predvodio misu, a u koncelebraciji su bili vlč. mr. Dario Hrga, župnik preč. Josip Antolović i župni vikar vlč. Stjepan Krešo.

Biskup je rekao kako dolazi s ljubavlju te kako je radostan nakon susreta sa vjernicima, da je došao dati smjernice za daljnji rad te da u radu treba imati u vidu prošlost te župe kako bi se na nju nastavila sadašnjost i budućnost.

Biskup se prisjetio i 2007. kada je na proslavu 950 godina, od prvog pisanog spomena te župe, došao kardinal Bozanić te rekao da župa Donji Miholjac ima važno mjesto u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji.

Mons. Ćurić je još dodao kako „naš kršćanski poziv naročito u korizmi nosi znak obnoviteljskog smisla, jer biti kršćanin može se samo uvijek nanovo postajati kršćanin. Biti kršćanin nije završen događaj već nosi duhovnu svježinu novosti kojom hranimo svoj život. Korizma nas oraspoložuje za proslavu Vazma. Ljubav, post i molitva su obilježja korizmenog vremena čiji je vrhunac Vazumeno bdijenje. Plod ljubavi je duhovna radost srca. Budimo bez srdžbe već blaga i ponizna srca. Budimo bez grubosti koja ostavlja ožiljke na živote naših bližnjih. Župi želimo dati sinodski pečat, u središte slavlja staviti suodgovornost vjernika laika, svjedočiti Kristovo evanđelje u konkretnim životnim okolnostima. Zato se treba skrbiti cijela crkvena tj. župna zajednica. Tri su važna područja djelovanja Crkve: svećenička, kraljevska i proročka služba u smislu jačanja iskustva vjere, da nam je život prožet Evanđeljem, zatim iskustvo sudjelovanja u liturgijskim slavljima i trenuci molitve i treće je naše svjedočanstvo ljubavi prema bližnjima – Caritas. Vas drage župljane neka uvijek prati ljubav prema rodnoj župi i krsnoj crkvi jer to je skoro tisućljetna povijest ove župe, neka vas čuva božanska snaga sv. Mihaela arkanđela i neka vam sv. Mihael pomogne razlučivati Dobro od Zla.“

Nakon mise biskup se sastao sa ministrantima, mješovitim pjevačkim zborom „Sv. Cecilija“ i zborom mladih „Agape“ te s angažiranim bračnim parovima.