Budi dio naše mreže
Izbornik

Europske vlade brane iračkog patrijarha Sakoa

Bagdad (IKA)

Predstavnici jedanaest europskih zemalja i Europske unije objavili su zajedničko priopćenje u nedjelju 14. svibnja 2023., u kojem su izrazili podršku kaldejskom patrijarhu kardinalu Louisu Raphaelu Sakou koji je meta kritika putem medija, izvještava Vatican News.

Kardinal Sako suočava se s kritikama zbog komentara o političkom predstavljanju drevne kršćanske manjine u Iraku.

U nedjelju je primio izaslanstvo veleposlanika i zamjenika veleposlanika Francuske, Italije, Španjolske, Ujedinjene Kraljevine i Europske unije.

Zajedno s njima priopćenje su uputili veleposlanici Njemačke, Poljske, Češke, Rumunjske, Švedske i Mađarske.

Izrazili su „solidarnost“ s patrijarhom te naglasili važnost njegovih „napora da zaštiti prava kršćana na tlu koje nastanjuju dva tisućljeća“.

Napomenuli su da su poglavara Kaldejske katoličke Crkve posjetili da bi mu „izrazili svoju solidarnost zbog nedavnih javnih napada na njega i zabrinutosti za kršćane i druge vjerske zajednice u Iraku“.

U priopćenju se poziva iračke kršćane na suradnju, napominjući da „postojeće suprotnosti ne pomažu njihovoj ulozi u iračkom društvu. Izražava se i želja da se „poteškoće nadvladaju i postigne što već suradnja među Crkvama“.

Veleposlanici su notu zaključili potvrđujući potporu „razumijevanju i mirnom dijalogu različitih sastavnica iračkog naroda“ te „očuvanju raznolikosti zemlje, koje je jedno od njezinih glavnih bogatstava“.

Napadi na patrijarha Sakoa počeli su nakon što je kritizirao Babilonski pokret – političku stranku koja tvrdi da predstavlja kršćansku manjinu u Iraku.

Pokret trenutno ima četiri od pet mjesta u iračkom parlamentu zajamčenih kršćanima.

Kardinal je pak izjavio da su tvrdnje iz stranke da je povezana s Kaldejskom katoličkom Crkvom lažne i da ona ne predstavlja iračke kršćane.

Kritike usmjerene na kardinala predvodili su članovi Babilonskog pokreta.

Uz europske vlade, potporu patrijarhu izrazio je 8. svibnja i premijer iračkog Kurdistana, obećavši mu svoju potporu te naglasivši da treba „poboljšati situaciju kršćana“ u Iraku, piše Vatican News.