Istina je prava novost.

Mons. Vukšić obišao Vrhbosansko bogoslovno sjemenište u obnovi

Vrhbosanski nadbiskup i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini mons. Tomo Vukšić pohodio je u ponedjeljak 24. lipnja 2024. Vrhbosansko bogoslovno sjemenište u Sarajevu, u kojem su u tijeku završni radovi na obnovi, objavljeno je na mrežnoj stranici VBS-a, prenosi KTA.

Nadbiskup je najprije u pratnji rektora preč. Zdenka Spajića obišao radove na pročelju koji su u završnoj fazi. Njihovo okončanje se očekuje do kraja lipnja, a izvodi ih ovlašteno poduzeće Neimari d. o. o. iz Sarajeva.

Potom im se pridružio direktor poduzeća Nikodil d. o. o. iz Kiseljaka Nikola Dilber, te ih upoznao s napretkom radova na obnovi bogoslovskog krila. Naime, trenutno se odvijaju radovi na obnovi trećeg kata nakon čega preostaje još obnova stubišta i bogoslovske blagovaonice. Očekuje se da će svi radovi biti okončani tijekom ljeta.

Nadbiskup Vukšić izrazio je zahvalnost mnogobrojnim dobročiniteljima koji su omogućili obnovu, voditelju obnove rektoru Spajiću te svim izvođačima koji su sudjelovali u realizaciji projekta tijekom proteklih godina.

Obnova zgrade Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa počela je 2020. godine obnovom pročelja te restrukturiranjem i obnovom bogoslovskog (zapadnog) krila zgrade.

Provođenje oba projekta bilo je koncipirano u četiri faze tijekom četiri godine dok je vrhbosanski nadbiskup bio kardinal Vinko Puljić te je nastavljeno u vrijeme novog vrhbosanskog nadbiskupa Tome Vukšića. Zahvaljujući mnogobrojnim dobročiniteljima i pouzdanim izvođačima radova, obnova bogoslovije se bliži kraju. Tijekom četverogodišnjeg razdoblja u bogoslovskom krilu izvršena je temeljita obnova krovnih terasa, konstrukcije podova, svih instalacija, zamjena vrata, keramike, parketa i kupaonske opreme. U okviru projekta zamijenjeni su prozori i temeljito je izvršena obnova cjelokupne površine pročelja pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika, s obzirom na to da je zgrada Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa spomenik kulture.