Istina je prava novost.

Patrijarh Bartolomej pridružio se apelu pape Franje za olimpijsko primirje

"Koristimo priliku službenog početka Olimpijskih igara kako bi se pridružili glasu Njegove Svetosti pape Franje u korist olimpijskog primirja, koje je od davnina bilo bitan uvjet za održavanje Olimpijskih igara i poštovali su ga svi kao nešto sveto i nepovredivo", naglasio je u svom govoru patrijarh Bartolomej, a prenosi se u izdanju lista "L`Osservatore Romano" od 27. srpnja.

Patrijarh Bartolomej tako se pridružio papi Franji koji je ponovno apelirao da se stane na kraj nasilju.” U govoru održanom u crkvi Agia Paraskevi u Haskioiju, predgrađu Istanbula, Bartolomej je pozvao da slijedimo “živo srce Gospodara mira” i da dopustimo da “Igre u gradu svjetlosti budu polazište ne samo za privremeni prekid vatre, već i za okončanje svih krvavih sukoba, posebno u teško opterećenoj Ukrajini i u raznim zemljama nemirnog Bliskog istoka, i za uspostavu pravednog i trajnog mira u ovim dugo napaćenim regijama”.

Patrijarh je potom dodao kako “strah ili kukavičluk koji se javljaju u tragičnim trenucima života nisu svojstveni kršćanima. Naprotiv, dužnost kršćanina je sport, borba. Nije slučajno što ga himnolog u apolitiku Velikog petka naziva atletica, stilom koji mora obilježavati cjelokupni duhovni život svih naraštaja kršćana”.


© L’Osservatore Romano. Za pristup cjelovitom sadržaju, više informacija možete saznati ovdje.