Istina je prava novost.

Biskup Glasnović predvodio misu na Malu Gospu

Prvu hodočasničku misu na blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije u nedjelju, 8. rujna u Biskupijskom svetištu Gospe do Milosrđa u Dubrovniku, predslavio je dubrovački biskup Roko Glasnović.

Na misi je sudjelovao veliki broj hodočasnika, a pjevao je Mješoviti katedralni zbor pod ravnanjem Petre Potrebica.

Govoreći o blagdanu koji se proslavlja, biskup Glasnović je među suradnicima Božjim istaknuo Mariju, „našu Gospu, koja se za to rodila da cijeli svoj život na najčudesniji, najuzorniji način bude Božja suradnica i službenica Božja“. Biskup je nadalje kazao kako rodoslovlja pokazuju da ljudski životi nisu besmisleni, nego da imaju vrijednost i smisao te primijetio da rodoslovlje Isusa Krista objedinjuje Stari i Novi zavjet u jedinstvenu povijest spasenja.

„Marija spada u niz ljudi koji su omogućili dolazak Spasitelja Svijeta i zato slavimo njezin rođendan“, pojasnio je mons. Glasnović. „Njezina veličina i uzvišenost su u njezinoj povezanosti s Kristom, a mi svojim rođenjem nastavljamo njezino djelo ako surađujemo na ostvarenju otajstava Kristova u svom vremenu“, kazao je. Potaknuo je vjernike da se zajedno s Marijom susretnu sa Spasiteljem i žive kršćansko zajedništvo.

Upravitelj Svetišta fra Mijo Šarčević na kraju je svima zahvalio, posebice biskupu na predvođenju prve mise toga dana. Tijekom dana u Svetištu će se slaviti još šest misa.

Devetnicu ususret proslavi Male Gospe predvodili su kapucinski mladomisnik iz Zagreba fra Mario Berišić i gvardijan franjevačkog samostana Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije u zagrebačkoj Dubravi fra Slaven Brekalo. Uz sudjelovanje na misi i molitvi krunice prije mise vjernici su svake večeri imali prigodu za ispovijed.