Istina je prava novost.

Preč. Milan Mužina proslavio drugu zlatnu misu

Pulski dekan, ravnatelj Svećeničkog doma „Betanija“ i župnik pulske Župe sv. Pavla preč. Milan Mužina proslavio je u nedjelju 15. rujna u rodnoj Župi sv. Mihovila u Žminju drugu zlatnu misu.

Homiliju je uputio župnik pulske Župe sv. Antuna Padovanskog fra Diego Deklić, a u koncelebraciji je bilo desetak svećenika, među kojima generalni vikar biskupije vlč. Rikard Lekaj, ravnatelj dijecezanskog Caritasa, također ovogodišnji žminjski zlatomisnik preč. Željko Zec te drugi svećenici iz raznih dijelova biskupije. Koncelebrirao je i o. Zoran Vladušić, grkokatolički svećenik, koji je bio vjeroučenik preč. Mužine u pulskoj gimnaziji.

Fra Diego je u homiliji povezao navješteno čitanje iz knjige proroka Izaije sa značenjem zlatnog svećeničkog jubileja.

Gospodin Bog uho mi otvori, ja se ne protivih niti uzmicah. U ovom svečanom času u kojem Bogu zahvaljujemo za 50 godina svećeničke službe jednog Božjega službenika, prečasnog Milana Mužine, kao da nas Božja riječ želi podsjetiti na to kako je sve počelo, jer i na velečasnog Milana mogu se primijeniti proročke riječi. Upravo to se dogodilo u Žminju na sprovodu mladog svećenika Pavla Modrušana, kada je mladi Milan, koji je već bio upisao drugi razred učiteljske škole, noseći vijenac na sprovodnoj povorci, začuo u srcu jasan glas koji ga je upitao zašto ga ti ne bi zamijenio? Iako se s početka borio sam sa sobom, ipak je Gospodinu na njegov glas, na njegov upit odgovorio potvrdno. Zbog toga smo danas i ovdje. Ali da bi uopće mladi Milan mogao čuti i odgovoriti na Gospodinov upit, bilo je važno da njegovo srce bude otvoreno i slobodno“, istaknuo je.

„Svi mi sabrani na ovome svetom mjestu, nismo samo neki obični skup ljudi. Mi smo ovdje Crkva, zajednica Isusovih učenika i učenica koja i nakon 20 stoljeća ispovijeda istu vjeru koju je u ime prvih učenika ispovjedio apostol Petar. Ti si Krist, Ti si Božji pomazanik, Ti si Bog, Ti si Učitelj i naš Spasitelj. No, ukoliko je zaista Gospodin Isus naš Bog i Učitelj, onda to konkretno znači da u svom životu nam valja imati otvorene uši za Njegov glas, za Njegovu riječ, za Njegovu istinu i da se tomu ne protivimo i ne uzmičemo“, poručio je fra Diego.

„Stoga, važno je naučiti ispravan učenički stav kojeg danas možemo naučiti iz pogreške apostola Petra. Svima nam je bilo pomalo neugodno slušati oštre Isusove riječi upućene Petru. U grčkom originalu ove riječi zvuče jasnije. Isus ne kaže Petru nosi se, već stani iza mene.  Naime, Isus nije potjerao Petra, nego ga je uputio na njegovo pravo mjesto, tj. stani iza mene, ne ispred mene. Stati iza Isusa, a ne trčati naprijed, jer mi trebamo učiti od Njega, a ne On od nas. Nema ispunjenijeg života od onoga koji se Bogu stavlja na raspolaganje. I zato smo danas ovdje, ne da bismo u središte ove svete euharistije stavili jednog čovjeka, pa makar to bio i naš današnji svečar, nego da od srca zahvalimo Gospodinu Isusu Kristu, našem velikom svećeniku, koji je velečasnog Milana poslao k nama, da po njemu već 50 godina među nama naviješta Evanđelje, oprašta grijehe, ohrabruje i tješi, poučava i vodi, hrani i posvećuje“, naglasio je.

„Dok Bogu danas zahvaljujemo za pažljivo uho i srce našega svečara Milana, koje mu se otvorilo ovdje prije 59 godina u Žminju, molimo i za sve nas da svaki na svome mjestu, svaki u svome životu ispunimo to kraja svoje kršćansko poslanje, da budemo učenici i učenice Isusa Krista, koji neće trčati pred njim, nego ići za Njim. Ali molimo i za one koje Gospodin možda baš ovoga časa ovdje u Žminju na ovom današnjem svetom slavlju poziva i pita A zašto ga ti ne bi zamijenio? Zašto ti ne bi nastavio ono što je velečasni Milan u svome životu ostvario“, zaključio je.

Čestitanja i darivanja

Prije otpusnog blagoslova uslijedio je trenutak čestitanja i darivanja zlatomisnika

Uime Župe u Žminju čestitku svečaru izrekao je Milan Galant, član Župnog pastoralnog vijeća te voditelj župnoga zbora.

Uime župljana Žminja slavljeniku je uručen povijesni grb Žminja i umjetnička slika najstarije žminjske kapelice, kapelice na Pilju iz 1734. godine.

Uime biskupa Ivana Štironje i svih članova biskupijskog ordinarijata čestitku je izrekao generalni vikar vlč. Rikard Lekaj te je svečaru uručen set misnica.

Uime Župe sv. Pavla ap. čestitku je izrekla Doris Mejak, a uime generacije ministranata iz te župe čestitarski govor pročitao je Klaudio Knapić.

Župnik Rovis je pročitao prijevod teksta Apostolskog blagoslova koji je uručen svečaru.

Uime Župe Pićan slavljeniku je čestitku izrekla Neva Gržinić te ga je pozvala da i u Pićan dođe misom zahvaliti Bogu za svojih pet desetljeća svećeništva.

Iz Fažane je riječ pozdrava i čestitku uputila župljanka Nadia Brenko te je uime župnika preč. Ilije Jakovljevića, pozvala preč. Mužinu i preč.  Zeca, kao bivše župnike Fažane, da svoje jubileje proslave zajedno u Fažani u prigodi svetih Kuzme i Damjana.

Uime Župe Gospe od Mora u Puli, gdje je svečar djelovao sedam godina na početku svog pastoralnog rada, prigodne riječi sjećanja i čestitanja izrekao je prof. Ivan Jurković.

Potom se svima obratio preč. Mužina. „Prošlo je od moga poziva 59 godina, 50 godina službe Bogu i ljudima, u dragoj našoj biskupiji, u Istri, u našoj domovini Hrvatskoj, u nezaboravnim župama gdje mi je bilo uvijek lijepo; sve te drage ljude nosim i dalje u svome srcu i želim s njima danas zahvaliti za lijepe provedene dane i godine, kratko u Umagu, Gospi do Mora, Svetom Pavlu, Pićnu, Fažani, zatim ponovno u Fažani i sada već 16 godina u Župi sv. Pavla“, rekao je.

Izrekao je zahvalu svim svojim župljanima iz svih tih župa, zahvalu je uputio prvoj učiteljici iz škole u selu Mužini, nastavnicima iz škole u Žminju, profesorima iz učiteljske škole u Puli, iz sjemeništa u Pazinu te sa teologije u Rijeci, pokojnim župnicima Žminja Rudolfu Zafranu i Marcelu Krebelu. Zahvalio je orguljašima i pjevačima, župniku Rovisu sa suradnicima na organizaciji slavlja, svećenicima, redovnicama, čestitarima i svima ostalima.

Na kraju misnoga slavlja održan je tradicionalni ofer, čašćenje mladomisničkog križa, koji ga je, kako je sam svečar pojasnio, pratio sve od mlade mise.

Po izlasku iz crkve sudionici slavlja primili su spomen sličicu, a u obližnjoj dvorani onkraj trga bilo je moguće pogledati foto izložbu o životu i pastoralnom radu slavljenika.