Istina je prava novost.

Obljetnica posvete mostarske katedrale

Na blagdan Uzvišenja Sv. Križa i na svetkovinu posvete katedrale Marije Majke Crkve u Mostaru, u subotu, 14. rujna svečanu večernju misu u mostarskoj katedrali predvodio je mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski Petar Palić u koncelebraciji s desetak svećenika, objavila je Crkva na kamenu.

Uz župljane mostarske katedralne župe i vjernike iz drugih mostarskih župa sudjelovale su i redovnice, a kod oltara su asistirali bogoslovi. Misno slavlje pratio je katedralni zbor „Marija“ kojim je dirigirao maestro don Dragan Filipović, a orgulje je svirao don Luka Cvitanović.

Biskup Palić uvodno je u propovijedi istaknuo da je svetkovina posvete „ove naše katedralne crkve poziv svima nama da posvijestimo ne samo njezino značenje, nego činjenicu da smo Crkva i da smo i mi sami po sakramentima posvećeni.“ „Budući da je katedrala i biskupova crkva, danas se zahvalno sjećamo svih živih i preminulih mostarsko-duvanjskih biskupa, katedralnih župnika i župnih vikara, redovnica koje su djelovale u ovoj župi kao i svih vjernika koji su pripadali ovoj župi i svih vjernika naše biskupije“, podsjetio je biskup Palić.

„Kad pomislimo na riječ ‘crkva’, odmah pomislimo na zgradu u kojoj se obavlja bogoslužje, a zatim na papu, biskupe i na sve ono kako se Crkva predstavlja. Uključujemo i sve ono što njezini predstavnici čine na svim razinama“, kazao je u nastavku biskup Palić.

Dodao je da želi s vjernicima podijeliti nekoliko misli o tomu što se doista misli pod pojmom „Crkva“ i onome što se ispovijeda u Vjerovanju „u jednu, svetu, katoličku i apostolsku Crkvu“. „Četiri riječi koje opisuju što Crkva jest i što treba biti. U latinskom jeziku zapravo stoji ‘vjerujem Crkvu’, a ne ‘vjerujem u Crkvu’, kako je prevedeno na hrvatski jezik. To je prva točka na koju se mi kao kršćani moramo stalno podsjećati. ‘Vjerujem Crkvu’ znači – kao vjernik nisam onaj koji stoji nasuprot Crkvi, ja sam u njoj, dio nje. Crkvu oblikujem i ja kroz način na koji vjerujem i živim. I to se ne odnosi samo na svećenike nego i na svakoga kršćanina“, kazao je biskup Palić.

Homiliju je završio riječima pape Benedikta XVI.: „Crkva je živa i Crkva je mlada. Ona u sebi nosi budućnost svijeta te stoga i svakome od nas pokazuje put prema budućnosti… Crkva živi, živi jer Krist živi, jer je uistinu uskrsnuo.”

Zajedništvo je završeno predslaviteljevim svečanim blagoslovom i pjesmom katedralnoga zbora.