Istina je prava novost.

Misa zahvalnica povodom 50. obljetnice službe orguljaša-kantora Ivana Jaklina u Varaždinu

Povodom 50. obljetnice službe orguljaša-kantora Ivana Jaklina, u župnoj crkvi sv. Nikole biskupa u Varaždinu u nedjelju, 22. rujna 2024. misu zahvalnicu predvodio je umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak, izvijestio je Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije.

Ivan Jaklin 22. rujna 1974. godine po prvi je puta zasvirao orgulje na misnom slavlju u crkvi sv. Florijana u Župi sv. Nikole. Tu službu orguljaša, kasnije i kantora, nastavio je vršiti sve do današnjeg dana služeći tako Bogu i svojoj župnoj zajednici.

Prije početka misnog slavlja okupljene je pozdravio župnik Župe sv. Nikole preč. Stjepan Najman, podsjetivši na orguljaške početke Ivana Jaklina i njegovo vršenje službe orguljaša u euharistijskom slavlju, molitvi „kojom želimo u ovom zahvalnom misnom slavlju zahvaliti i slaviti Gospodina na svakom daru i blagoslovu koji od njega primamo, kao i na daru 50 godina službe orguljaša Ivana Jaklina“, kazao je preč. Najman.

Biskup Mrzljak je uvodeći u misno slavlje podsjetio na riječi pape Ivana Pavla II. da je „dobro slaviti jubileje“. Misno slavlje koje je predvodio zahvala je na daru i služenju Ivana Jaklina tijekom 50 godina u toj Župi.

U svojoj se pak homiliji biskup osvrnuo na početak školske i akademske godine istaknuvši kako je učenje dio života te nikada ne prestaje, pa čak i kada formalno školovanje završi. „Uvijek bude učenika i učitelja, onih koji trebaju naučiti nešto novo i onih koji ih u tome poučavaju“, rekao je biskup te nastavio tumačenjem odlomka Markova evanđelja naviještenoga u Službi riječi koji govori kako je Isus poučavao svoje učenike navješćujući im što će se s njime dogoditi. Spomenuo je biskup da je Isus, kao na ispitu u školi, pitao učenike nakon sata o čemu su raspravljali, istaknuvši da učenici nisu razumjeli Isusov govor o muci i smrti koja ga čeka, već su raspravljali o tome tko je među njima najveći. Isus koristi njihovo pitanje i nerazumijevanje, nastavio je biskup, te ih poučava kakvi odnosi trebaju vladati među njima: „Ako tko želi biti prvi, neka bude od svih posljednji i svima poslužitelj!“

Rekao je u nastavku biskup Mrzljak da Isus poučava nečem novom stavljajući u središte svog navještaja služenje, a to je škola koju su morali usvojiti Isusovi učenici tada, ali i njegovi učenici sve do današnjeg vremena. „Vidimo kako apostoli nisu uvijek bili savršeni učenici, nismo ni mi, no važno je ići u školu“, kazao je biskup te istaknuo da je najvažniji sat u Isusovoj školi euharistija – misa koja je potrebna za napredovanje u kršćanskom životu i razumijevanje toga što znači biti kršćanin. „Biti u Isusovoj školi znači imati svjetlo života i znati cilj, kako živjeti, zašto živjeti i kamo nas taj život vodi“, pojasnio je propovjednik.

Objasnio je nadalje kako se u slavlju euharistije spoznaje otajstvo Isusove muke, smrti i uskrsnuća. U zahvalnosti Bogu za dar spasenja želi se dati nešto od sebe sudjelovanjem u misi molitvom, ali i pjesmom. „Svi mi nastojimo biti dio te raspjevane Crkve koja se sastaje, veseli, slavi, ohrabruje na tom putu vjere koji nije lagan“, kazao je biskup Mrzljak.

Istaknuo je završno biskup da je zajedništvo s Bogom i drugima, koje su ostvaruje u euharistiji, ono koje nosi i hrabri da se na putu vjere ne posustaje.

Na kraju misnog slavlja, nakon himna „Tebe Boga hvalimo“, riječima zahvale zlatnom jubilarcu Ivanu Jaklinu obratio se župnik Stjepan Najman izrazivši radost zbog te obljetnice i slavlja, kao i nadu da će slavljenik i u budućnosti, u zdravlju i radosti, doprinositi uzvišenosti župnih euharistijskih slavlja svirajući orgulje i predvodeći pjevanje. Istaknuo je župnik da je pjevanje na slavlju predvodio župni zbor „Donum“ uz orguljsku pratnju sina Ivana Jaklina, katedralnog orguljaša maestra Višeslava Jaklina. Zahvalio je potom župnik čitavoj obitelji Jaklin, a napose supruzi Blaženki na životnoj podršci orguljaškom služenju njihovog supruga i oca. Kao plod pedesetogodišnjeg bavljenja liturgijskom glazbom župnik je spomenuo i pjesmaricu Ivana Jaklina „Zdravo Marijo. Vijenac hrvatskih marijanskih napjeva“ te pozvao okupljene na predstavljanje pjesmarice koja će se održati u Varaždinu u utorak, 24. rujna, u 18 sati u dvorani Pastoralnog centra Varaždinske biskupije.

Završno je župnik iz ruku unuka Filipa Jaklina zlatnom orguljašu darovao Papinski blagoslov.

Nakon župnika okupljenima se obratio i slavljenik Ivan Jaklin. U svom obraćanju, zahvalio je Bogu, svojoj obitelji i župnoj zajednici, istaknuvši napose Marijin majčinski zagovor u svom vjerničkom životu završivši riječima koje su istaknute na koricama njegove pjesmarice ispod lika kipa Majke Božje Bistričke: „Dušo duše Hrvatske, Isusova mati, sunce naših stradanja, ne prestani nam sjati.“

Uz biskupa Mrzljaka na misnom slavlju koncelebrirali su domaći župnik Stjepan Najman, pater Božidar Nagy, preč. Tomislav Antekolović i fra Lucijan Jagec, izvijestio je Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije.