Istina je prava novost.

Nadbiskup Kutleša predslavio misu na obljetnicu preminuća službenice Božje Klare Žižić

U samostanskoj kapeli Družbe sestara franjevki od Bezgrješne na Pantovčaku proslavljena je u subotu 21. rujna obljetnica preminuća službenice Božje majke Klare Žižić, utemeljiteljice Družbe, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Euharistijsko slavlje predslavio je zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša, a u koncelebraciji su bili vlč. Franjo Mezak, umirovljeni svećenik koji svaki dan slavi misu kod sestara, župnik Župe sv. Kvirina preč. Vladimir Kerečeni i nadbiskupski tajnik vlč. Domagoj Topić. Uz sestarsku zajednicu, na misi su sudjelovali i vjernici Župe sv. Kvirina.

Nadbiskup Kutleša je u homiliji istaknuo krjepostan život majke Klare Žižić.

„Svjedočila je u teškim vremenima turskih osvajanja i, usprkos brojnim opasnostima, i po cijenu života ostala je s narodom prenoseći vjeru. Njezine osobite krjeposti bile su samozatajnost, briga za siromašne i život u pokori. Isus je blaženstvo siromašnih u duhu stavio na prvo mjesto jer je to prva stepenica dostupna svakoj duši koja želi nasljedovati Isusa. Ono je u temelju svih drugih blaženstava. Samo siromah duhom tuguje pred Bogom, željan njegove utjehe. Nitko ne postaje krotak prema drugima, niti gladan i žedan pravednosti, ako mu je duh uznosit i usmjeren prema sebi“, istaknuo je.

„Duh siromašnih u duhu s. Klara Žižić naučila je u školi duhovnosti Asiškog Siromaha i njegove male braće, čiji je pojas nosila još od mladosti. Poučava nas da za dobra djela, krjepostan život i predanost Bogu ne treba čekati pogodno vrijeme. Ona je to činila u naizgled nemogućim uvjetima – u vremenu turskog terora koji je tada narod podnosio“, naglasio je.

„Ne treba, kao što se nekad činilo, u svemu vidjeti grijeh, ali iznimno je opasno zanemariti ga. Stoga je važna spoznaja duhovnog siromaštva, tj. svijest o potrebi milosti koja otvara srce za Božje djelovanje i vodi do obraćenja. Molimo Boga da nam objavi svoj sud o životu vaše utemeljiteljice, da po svojoj milosrdnoj volji otkrije i nama i cijeloj Crkvi da je ona, svojim predanim služenjem kraljevstvu Božjem, najviše ugađala njemu samome“, poručio je nadbiskup.

Nakon popričesne molitve, okupljeni narod izmolio je molitvu za proglašenje blaženom službenice Božje majke Klare Žižić. Pjevanje je predvodio župni zbor sv. Kvirina pod ravnanjem s. Lidije Grgat. Nakon mise, sestre su sve vjernike pozvale na zajedničko druženje kojemu se pridružio i nadbiskup Dražen Kutleša.

Na početku mise nadbiskupa Kutlešu pozdravila je kućna predstojnica s. Zvonimira Nimac. Izrazila je radost što se Nadbiskupov pohod sestrama dogodio upravo na dan kada sestre obilježavaju preminuće svoje utemeljiteljice službenice Božje majke Klare Žižić. Ukratko je prikazala povijesni hod sestara franjevki od Bezgrješne u Zagrebačkoj nadbiskupiji koje su se nakon više promijenjenih lokacija 1968. nastanile na Pantovčaku. Od tada pa do danas kroz pastoralno, odgojno i karitativno djelovanje ostvaruju svoje redovničko poslanje u Zagrebačkoj nadbiskupiji. S. Zvonimira podsjetila je i da je samostanska kapela sve do 2004. bila u funkciji župne crkve, u kojoj današnji župljani sv. Kvirina slavili euharistiju, primili sakramente i okupljali se kao vjernička zajednica.