Istina je prava novost.

Bruni predstavio program Papinog apostolskog putovanja u Belgiju i Luksemburg

Ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice Matteo Bruni predstavio je u ponedjeljak 23. rujna pojedinosti 46. apostolskog putovanja pape Franje u Belgiju i Luksemburg, sjedišta financijskih i administrativnih institucija Europske unije, istaknuvši da će središnja tema biti mir, a bit će govora i o zlostavljanju, prenosi Vatican News.

S rubova svijeta u srce Europe. Nakon velikoga hodočašća jugoistočnom Azijom i Oceanijom, papu Franju očekuje novo međunarodno putovanje, 46. u pontifikatu. Luksemburg i Belgija dvije su zemlje, raskrižja povijesti Staroga kontinenta i središta europskih institucija, koje će Sveti Otac posjetiti od 26. do 29. rujna kako bi govorio o miru, migracijama, klimatskoj krizi i budućnosti mladih. Ne zaboravljajući, međutim, aktualna crkvena pitanja poput uloge kršćanstva u društvima koja su prepuštena na milost i nemilost sekularizaciji i ravnodušnosti, doprinos kršćanskoga obrazovanja – jedan od razloga tog putovanja je 600. obljetnica Katoličkoga sveučilišta u Louvainu, utemeljenog 1425. – te pošast zlostavljanja, uzroka velike patnje u Belgiji, posebno zbog slučaja biskupa emeritusa Brugesa, 87-godišnjega Rogera Vangheluwea, otpuštenoga u ožujku iz svećeničke službe zbog nasilja, također nad maloljetnicima.

Pojedinosti i pojašnjenja za razumijevanje tog putovanja pape Bergoglia u inozemstvo dao je na konferenciji za novinare Bruni koji je također umirio i što se tiče zdravstvenoga stanja pape Franje koji je ovaj ponedjeljak otkazao zakazane audijencije zbog „blage gripe“. „Nema promjena. Za sada sve ostaje točno onako kako je planirano“, rekao je Bruni. „I to putovanje događa se na tragu posjeta Ivana Pavla II. tim dvjema zemljama 1985. godine“, podsjetio je vatikanski glasnogovornik.

Brojni su sveci i misionari tijekom stoljeća sijali sjeme kršćanstva u tim zemljama u kojima danas ima oko 8400 katolika u Belgiji i manje od 300 u Luksemburgu. Sekularizacija je jedna tema, ali možda je to još više izazov kršćanskog svjedočanstva u Europi u kojoj je kršćanstvo manje poznato nego u prošlosti, punoj pitanja, od kojih mnoga nisu izražena, s osjećajem propadanja, istaknuo je Bruni te primijetio: „Ima već pokušaja da se u tom smislu odgovori unutar tih zajednica koje će imati priliku dobiti od Pape ohrabrenje.“

Mir će biti jedna od glavnih tema sedam govora (svi na talijanskom jeziku) koje će papa Franjo održati tijekom putovanja. Bit će to i podsjećanje na spomen tih zemalja koje su snažno željele i radile na stvaranju uvjeta za mir nakon patnje pretrpljene tijekom rata, upravo u trenutku kada kontinentu prijeti da ponovno bude uvučen u sukob. Osim toga, ne treba zaboraviti da se Papa obraća također kontinentu koji se ozbiljno propituje u vezi s ekološkim pitanjima, dodao je Bruni.

Vatikanski glasnogovornik osvrnuo se na detalje toga četverodnevnog putovanja koje će u raznim prilikama uključivati sastanke s predstavnicima vlasti Europske unije i povezanim institucijama. Na putovanju neće biti državni tajnik kardinal Pietro Parolin koji je u New Yorku gdje predstavlja Svetu Stolicu na 79. općoj skupštini Ujedinjenih naroda. U Papinoj će pratnji biti kardinali Robert Francis Prevost, pročelnik Dikasterija za biskupe, i Marcello Semeraro, pročelnik Dikasterija za proglašenje svetih.