Istina je prava novost.

Priopćenje Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca o dolasku relikvija sv. Franje u Hrvatsku

Priopćenje Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca o dolasku relikvija sv. Franje u Hrvatsku, koje je provincijski Ured za komunikacije uputio 24. rujna 2024., prenosimo u cijelosti.

Franjevačka obitelj slavi osamsto godina od kada je sv. Franjo Asiški na brdu La Verna, tijekom mističnog iskustva i susreta s Isusom Kristom koji mu se ukazao u obliku Serafa, primio stigme na svojem tijelu tj. Isusove rane. Po pismenim tragovima koji su dostupni sv. Franjo je prvi svetac koji je primio stigme, dar od Boga koji rijetki dobiju. Njegovi životopisci Toma Čelanski i sv. Bonaventura podrobno su opisali taj događaj o kojemu su svjedočila braća koja su sa sv. Franjom bila na brdu La Verna, kao i drugi Franjini suvremenici koji su ga nakon tog događaja imali priliku viđati. Iako je nastojao biti u skrovitosti i ne govoriti o tome, taj vidljivi znak bilo je nemoguće skrivati.

Do danas je ostala sačuvana tkanina iz tog vremena kojom je sv. Franjo prekrivao rane tj. stigme. Jedna od tih tkanina čuva se u relikvijaru u Sacro Conventu (Svetom samostanu) u Asizu gdje se ujedno čuvaju posmrtni ostatci Asiškog sveca, čija poruka i svjedočanstvo života i nakon osamsto godina snažno odjekuje u svijetu te čiji grob godišnje posjeti mnoštvo hodočasnika.

Velika radost nam je što mi Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca, o 800. obljetnici zadobivanja rana sv. Franje Asiškoga na La Verni, u suradnji sa Svetim samostanom iz Asiza organiziramo dolazak spomenute relikvije u Republiku Hrvatsku u samostane i crkve gdje djeluju franjevci konventualci. Stoga vas ovom prilikom pozivamo da medijski popratite ovo „hodočašće“ relikvija sv. Franje po hrvatskim gradovima. Relikvije će biti u sljedećim gradovima i danima kako slijedi:

Split, 30. rujna – 1.listopada

Šibenik, 2.listopada – 4. listopada

Sisak, 5. i 6. listopada

Vinkovci, 7. i 8. listopada

Molve, 9. listopada

Zagreb, 10. i 11. listopada

Pula, 12. listopada

Cres, 13. listopada

Pratitelji relikvija na ovom hodočašću bit će fra Vladimir Vidović i fra Zvonimir Pervan koji će preuzeti relikviju u Asizu i pratiti je tijekom hodočašća po Hrvatskoj.

Još jednom, poštovani i dragi predstavnici medija, pozivamo vas da u svojim medijima popratite ovaj veliki događaj. Dolazak relikvija sv. Franje izvrsna je prilika ponovno otkriti veliku poruku i značenje života sv. Franje koji je itekako aktualan i u ovom našem vremenu.

Za sve ostale informacije na raspolaganju vam stoji Ured za komunikacije Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca te nam se možete obratiti:

fra Vladimir Vidović, 099/379-5340; vladimirvidovic@gmail.com

fra Zvonimir Pervan, 099/216-2043; zvonimirpervan@hotmail.com

 

Unaprijed zahvaljujemo i zazivamo Božji blagoslov po zagovoru sv. Franje na vas i vaše poslanje.

U Zagrebu, 24.9.2024.

Ured za komunikacije

Hrvatske provincije sv. Jeronima

franjevaca konventualaca