Istina je prava novost.

Pozdravni govor biskupa Štironje na početku 9. susreta katolika iz Hrvatske i Slovenije

Pozdravni govor porečkog i pulskog biskupa Ivana Štironje na početku euharistijskoga slavlja u subotu 28. rujna 2024., prigodom 9. susreta katolika iz Hrvatske i Slovenije u Svetvinčentu, prenosimo u cijelosti.

Draga braćo i sestre, dragi hodočasnici!

Čast mi je i radost što vas mogu pozdraviti na ovom IX. susretu katolika Slovenije i Hrvatske kao i o XI. godišnjici beatifikacije bl. Miroslava Bulešića.

Srdačan pozdrav nadbiskupima i biskupima koji su danas među nama, a to su: predsjednik Slovenske biskupske konferencije – novomeški biskup mons. Andrej Saje; riječki nadbiskup i metropolita mons. Mate Uzinić; zadarski nadbiskup mons. Milan Zgrablić; bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak; varaždinski biskup mons. Bože Radoš; pomoćni zagrebački biskup mons. Ivan Šaško; pomoćni zagrebački biskup mons. Mijo Gorski; celjski biskup u miru mons. Stanislav Lipovšek; te porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan. Bio je najavljen i koparski biskup mons. Jurij Bizjak, kao propovjednik, no zbog iznenadnih zdravstvenih poteškoća nije mogao doći pa će njegovu propovijed pročitati predsjednik Slovenske biskupske konferencije biskup Andrej; biskupu Juriju želimo brzo ozdravljanje. Čuli smo se telefonski, Bogu hvala, osjeća se bolje. Izriče najljepše pozdrave svim sudionicima susreta i vrlo mu je žao što nije s nama. Neka mu Gospodin podari dobro zdravlje i brzo ozdravljenje.

Pozdravljam dijecezanskog upravitelja Gospićko-Senjske biskupije mons. Richarda Pavlića, generalnog tajnika HBK preč. Krunoslava Novaka, generalne i biskupske vikare, današnje ispovjednike, kao i sve vas braćo svećenici koji ste pristigli iz raznih nadbiskupija i biskupija Slovenije i Hrvatske, pa i šire.

Pozdrav svima vama cijenjeni redovnici, časne sestre redovnice, bogoslovi, sjemeništarci,  postulanti, novaci, kao i vama cijenjene vjeroučiteljice i vjeroučitelji. Svima vama dragi hodočasnici koji ste pristigli iz Slovenije, Hrvatske ili neke druge zemlje, izričem iskren pozdrav i dobrodošlicu. Osjećajte se ugodno kod svoje braće i sestara u Istri.

Pozdravljam načelnika općine Svetvinčenat gosp. Deana Perkovića, izaslanika župana gosp. Vladimira Torbicu, gradonačelnika Poreča gosp. Lorisa Peršurića s gradskom vijećnicom gđom Gordanom Šušljak, gradonačelnika Buzeta gosp. Damira Kajina, dogradonačelnika Pule gosp. Bruna Cergunala, načelnika općine Marčana Predraga Pliška te načelnika općine Pićan gosp. Deana Močinića.

Pozdravljam i sve ostale predstavnike civilne vlasti, kao i sve predstavnike kulturnog, političkog, gospodarskog, zdravstvenog, znanstvenog i društvenog života.

Poseban pozdrav članovima odbora koji su činili predstavnici Koparske biskupije, Zagrebačke i Riječke nadbiskupije, Varaždinske, te Porečke i Pulske biskupije. Hvala vam za sveukupan trud, putovanja, i napor koji ste uložili u organiziranju pretprograma, liturgijskoga slavlja kao i programa koji će uslijediti poslije Mise kroz druženje i zajednički „agape“, skroman i jednostavan objed, ali pripravljen s ljubavlju i od srca za sve. Neka Bog blagoslovi sve ono što će biti ponuđeno kao i one koji su se potrudili da sve to prirede. Srdačno ih pozdravljam i iskreno im zahvaljujem.

Uz članove odbora popriličan je broj suradnika, volontera, dragovoljaca, donatora, darovatelja i ostalih ljudi dobre volje.  Sve vas, koji ste na bilo koji način sudjelovali u organizaciji, među kojima ste vi dragi pjevači, svirači, čitači i ostali aktivisti koji ste se angažirali da ovaj događaj bude svečan, ugodan, dušama kokrista i siguran, srdačno pozdravljam. Ovoj skupini pribrajam i policajce, medicinsko, vatrogasno i ostalo osoblje civilnih službi, koje također srdačno pozdravljam te ujedno od srca zahvaljujem za svekolik angažman.

Pozdravljam i sve vas koji ste s nama zahvaljujući medijima i medijskim djelatnicima čiji napor cijenimo i istinski vrjednujemo.

Poseban pozdrav vama dragi bolesnici koji svojom molitvom i žrtvom dajete osobit doprinos da svi naši susreti budu blagoslovljeni i plodonosni. S vama smo, ostanimo zajedno, te i dalje molimo jedni za druge; molimo na nakane Crkve, napose za nova duhovna svećenička i redovnička zvanja, za naše obitelji da budu otvorene životu te da se u našem društvu poštuje život od začeća do naravne smrti.

Braćo i sestre! Okupljeni u ovom svečanom ozračju, slavimo Boga Oca, čiji nas Sin Isus, snagom Duha Svetoga, iz raznih naroda i krajeva danas sabire u jednu obitelj svete Crkve. Zahvalni za prošlost, ozbiljno i odgovorno živimo sadašnjost, okrenuti prema budućnosti, kako bismo nasljedujući Kristov primjer živjeli u miru i ljubavi, zajednički hodeći prema nebeskoj domovini koja nema granica.

Zazovimo Božje milosrđe, otvorimo se Božjoj riječi i molimo Gospodina da osobito našu mladež i djecu, kao i sve nas, ovom misnom žrtvom osposobi i osnaži za svakodnevne borbe, da poput naših mučenika bl. Miroslava Bulešića, bl. Alojzija Grozde-a, i bl. Francesca Bonifacia, hrabro svjedočimo vjeru u Presveto Trojstvo i živimo vrijednosti svete Crkve koje su snažno utkane u povijest naših krajeva i zemalja, vrijednosti sadržane u Kristovu Evanđelju, a koje sveta Crkva naviješta, vrijednosti bez kojih je nezamisliva europska kultura i civilizacija, kako u prošlosti, tako u sadašnjosti, kao i u budućnosti.

Neka nam naši blaženici i svi nebeski zagovornici, predvođeni Marijom Majkom Crkve, izmole hrabrost u svjedočenju vjere, u življenju iskrene ljubavi prema svim ljudima, ne gubeći nadu osobito u nerijetko teškim kušnjama i izazovima kojih ne manjka ni u ovo naše vrijeme.

S ovim mislima i molitvama uronimo u ovo sveto misno slavlje iskreno se kajući za grijehe, moleći Gospodina oproštenje i otvorenost za milosne darove koje nam daruje Isus po Presvetoj Euharistiji.