Istina je prava novost.

Vinkovci: Nadbiskup Hranić predvodio Službu Riječi na početku formacije na Školi za župne suradnike

U prostorima Župe sv. Nikole, biskupa u Vinkovcima subotu, 28. rujna  započela je druga godina formacije suradnika i animatora u Školi za župne suradnike Đakovačko-osječke nadbiskupije za Vinkovačku regiju, objavio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Škola pruža inicijalnu i temeljnu teološko-pastoralnu i pedagoško-katehetsku formaciju volonterskim župnim suradnicima, koje u skladu sa svojim pastoralnim potrebama, na formaciju potiče i šalje njihova župna zajednica, na čelu sa župnikom. Na početku druge godine, polaznici su se opredjeljivali između dva modula: „suradnik/animator u pastoralu braka i obitelji“ ili „suradnik/animator župne kateheze djece osnovne škole“. Druga godina formacije održava se pastoralnom centru Župe sv. Nikole.

Početak formacije je započeo Službom Riječi, koju je predvodio đakovačko-osječki nadbiskup metropolit Đuro Hranić. U homiliji je progovorio o Isusovu pitanju učenicima i Petrovoj ispovijesti vjere kod Cezareje Filipove koje predstavljaju prekretnicu u Isusovu javnom djelovanju te o početku formacije apostola za ono što se dogoditi: patnja, križ i umiranje za druge. U tom smislu nadbiskup Hranić je govorio i o kršćanskom i obiteljskom sebedarju, darivanju i samoprijegoru koje obilježava i krasi svaki kvalitetni ljudski, kršćanski i vjernički život. Spremnost na darivanje i sebedarje u braku i obitelji, gdje se supružnici međusobno daruju i komplementarno nadopunjuju u odgoju djece, povezao je i usporedio sa darivanjem župnih suradnika u župnoj zajednici.

Nadbiskup je naglasio: „Nije li to o čemu govorim i vaše iskustvo. Vi svojim pohađanjem Škole za župne suradnike na jasan i snažan način odgovarate Isusu na njegovo pitanje: “A vi, što vi kažete tko sam ja?” Želim vam i ja u ime naše Đakovačko-osječke nadbiskupije biti podrška i reći vam hvala za vaše snažno kršćansko svjedočanstvo. I želim zajedno s vama i za vas moliti da Isus smiri Petra i njegove advokate u vama i oko vas koji će vas odvraćati od toga puta velikodušne ljubavi i darivanja i koji će vas dodatno obeshrabrivati kad dođu trenutci posustajanja, razočaranja, malodušnosti i krize.“

Polaznicima Škole su, uz nadbiskupa, riječi pozdrava uputili i predstojnik Škole izv. prof. dr. sc. Stanislav Šota i koordinator Škole Marko Golub, mag. theol. Školu za župne suradnike pohađa 22 polaznika iz župa: Vinkovci 2, Vinkovci 4, Vinkovci 5, Vinkovci 6, Nuštar, Retkovci i Slavonski Brod 1.

Marko Golub