Istina je prava novost.

Uvodni program novih đakovačkih bogoslova i susret s nadbiskupom Hranićem

Đakovački bogoslovi imali su od 23. do 27. rujna uvodni program u sklopu kojeg je bio i susret s nadbiskupom Đurom Hranićem, objavio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Uvodni program u Bogoslovnom sjemeništu u Đakovu, 23. rujna 2024., započeli su Andrija Dort (Hrtkovci), Stjepan Gusak (Sl. Brod), Antonij Kontra (Vrbas), Marko Lacković (Kaniška Iva), Eugen Sudić (Garčin), Filip Svirčev (Subotica), Antonio Šarčević (Đakovo), Noel Vraneš (Gunja), Bože Serdarušić (Koblenz), a njima se pridružio i Jakov Ujvari (Đakovo) koji je prethodno prošao propedeutsko razdoblje u našem bogoslovnom sjemeništu.

Program je u zajedništvu s odgojiteljima započeo u sjemenišnoj kapeli razmatranjem evanđeoskog teksta i molitvom predanja. Potom je uslijedila zajednička večera na kojoj su se u obiteljskom okruženju novi bogoslovi i odgojitelji pobliže predstavili jedni drugima. Večer je završila kratkim duhovnikovim razmatranjem u kapeli.

Idući dani za nove bogoslove protekli su u vrlo dinamičnom tonu. Uz navikavanje na sjemenišni način života, dani su bili ispunjeni molitvom, raznim predavanjima, razmjenama iskustava i zabavom. Odgojitelji su animirali različite radionice, predavanja i nagovore, a u ostvarivanju programa pomagali su im duktor Karlo Strišković i viceduktor Stjepan Kuharić.

U četvrtak, 26. rujna, bogoslovi su zajedno s duhovnikom, vicerektorom i viceduktorom otišli na hodočašće u Marijansko svetište u Aljmaš gdje ih je srdačno ugostio upravitelj svetišta vlč. dr. Tomislav Ćurić. Upravitelj svetišta, vlč. Ćurić, pobliže je nove bogoslove upoznao sa značajem, poviješću i važnošću toga Gospina svetišta za hrvatski narod te ih je preporučio Gospi od Utočišta u svojim molitvama. Istoga dana, u Aljmaš su hodočastili pripadnici logora za vrijeme Domovinskog rata, te su bogoslovi i odgojitelji imali priliku poslušati svjedočanstvo gosp. Marijana Gubine, autora knjige „260 dana“, koji je kao dječak bio odveden u logor. Bogoslovi su u zajedništvu s odgojiteljima izmolili Gospinu krunicu na Aljmaškoj Kalvariji te su hodočašće zaključili euharistijskim misnim slavljem.

U popodnevnim satima 27. rujna, nadbiskup Đuro Hranić primio je nove bogoslove u zajedništvu s vlč. dr. Stjepanom Radićem, rektorom, vlč. Matom Gašparovićem, ekonomom, vlč. dr. Davorom Senjanom, vicerektorom, vlč. mr. Stjepanom Matezovićem, duhovnikom i duktorima. Na početku ovog susreta nadbiskup je naglasio kako se čitava nadbiskupija raduje novim svećeničkim kandidatima koji su plod redovite molitve za duhovna zvanja u našoj nadbiskupiji. Osobito je istaknuo potrebu neprestanog pouzdanja u Gospodinov poziv koji nas je potaknuo na ulazak u Bogoslovno sjemenište.

Nadbiskup Hranić rekao je kako Gospodin poziva u konkretnu Crkvu, na konkretnu službu. U tamnim trenutcima kušnje i nesigurnosti potrebno je izdići se iz svoje malenosti i hrabro koračati prema konačnom cilju. S novim bogoslovima susreo se i pomoćni biskup mons. Ivan Ćurić koji je potaknuo bogoslove da njihova sjemenišna formacija bude nastavak hoda u vjeri. Nakon biskupovih poticajnih misli, susret se nastavio u neformalnom razgovoru i obilasku Nadbiskupskog doma.

Uvodni program je završio u petak, 27. rujna, povratkom svih bogoslova radi početka nove akademske i formacijske  godine.

Stjepan Kuharić