Istina je prava novost.

Održan 10. stručni skup bračnih i obiteljskih savjetovatelja

Deseti stručni skup bračnih i obiteljskih savjetovatelja „Opraštanje kao duhovni i psihološki izazov“ održan je u petak 27. i subotu 28. rujna 2024. u Duhovnom centru Kćeri Božje ljubavi u Granešini.

Domaćin je bio Caritas Zagrebačke nadbiskupije u suradnji s Odborom za bračna i obiteljska savjetovališta Hrvatske biskupske konferencije i Hrvatskim društvom bračnih i obiteljskih savjetovatelja (HRD BiOS).

Molitveno-meditativno razmatranje održao je duhovnik HRD BiOS-a mons. Ivan Nikolić, koji je ujedno i župnik u Viškovu (Rijeka) te predstojnik Ureda za obitelj Riječke nadbiskupije.

Na otvorenju skupa sudionicima su se obratili: ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelena Lončar; predsjednik HRD BiOS-a doc. dr.  Josip Bošnjaković; teolog, psiholog i psihoanalitičar Ivo Jozić; predsjednik Caritasa Zagrebačke nadbiskupije mons. Zlatko Koren; dubrovački biskup i predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj mons. Roko Glasnović.

Među gostima su bili i voditelj Ureda HBK za obitelj dr. Petar Krešimir Hodžić i tajnik Povjerenstva za pastoral braka i obitelji Zagrebačke nadbiskupije dr. Marijan Spehnjak.

Biskup Glasnović je poručio da se opraštanje „ne temelji na ljudskom reciprocitetu nego na našem iskustvu Božje ljubavi, a Bog je onaj koji ne okrivljuje već otpušta grijeh i zaboravlja ga“.

Mons. Koren primijetio je da se u nekim prigodama vrlo često koristi izraz „uključivost“, unatoč isključivosti govornika, „a upravo je opraštanje jedna uključivost, jedna nova mogućnost novog početka“.

Dr. Bošnjaković rekao je između ostaloga da je i oprostiti sebi put poniznosti „odnosno da mjerilo ljubavi nije pojedinac nego Bog“ te je pohvalio suradnike u pripremi skupa na izvrsnoj organizaciji.

Ravnateljica zagrebačkog Caritasa naglasila je da izbor teme skupa pokazuje koliko je problem neopraštanja danas prisutan kod korisnika savjetovališta.

Program skupa sastojao se od predavanja i radionica.

Predavanja su održali psihijatar Križo Katinić („Fenomenologija praštanja“, „Psihičke bolesti i nepraštanje“, „Mentalno zdravlje i opraštanje“); komunikolog Irena Sever Globan („Samosuosjećanje u oprostu“); teolog izv. prof. dr. Silvana Fužinato („Ezavov i Jakovljev put opraštanja / Post 32-33“); teolog i psiholog Josip Bošnjaković („Duhovni izazovi opraštanja“); psiholog Sanda Smoljo-Dobrovoljski („Psihološki izazovi opraštanja“); edukacijski rehabilitator Sanja Skočić Mihić („Autentičnost osobe u opraštanju i smisao“); psiholog Tanja Kuprešak („Opraštanje i dinamika psihoterapijskog procesa“; radionica „Opraštanje u osobnom rastu i razvoju“); teolog i psiholog Karlo Šimek („Afektivna ne/zrelost i ne/opraštanje u parnicama ništavosti ženidbe“; radionica „Opraštanje u radu s bračnim parom“) i Ksenija Vatavuk Margetić (radionica „Opraštanje u piramidi vrijednosti“).

„Potrebno je dalje proučavati i produbljivati ovu važnu temu jer nas potiče na cjeloviti pristup osobi i situaciji u kojoj se nalazi. Predavači različitih struka i raznolikih psihoterapijskih pravaca ponudili su smjernice za zdravo opraštanje i naglasili važnost prevencije velikih lomova koje nepraštanje unosi u život obitelji i zajednice“, rekla je voditeljica Obiteljskog savjetovališta Caritasa Zagrebačke nadbiskupije Ana Sarić.

Skup je završio euharistijskim slavljem Svetištu Majke Božje Bistričke, u zajedništvu s hodočasnicima članovima Hrvatske zajednice bračnih susreta.