Istina je prava novost.

Proslavljen Dan Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca

Članovi Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca su u ponedjeljak 30. rujna, na dan svoga nebeskog zaštitnika sv. Jeronima, u Splitu proslavili Dan Provincije.

Budući da se svake godine proslava održava u jednom od samostana Provincije, za ovogodišnju proslavu odabran je samostan sv. Frane u Splitu jer se ove godine obilježava 500. obljetnica smrti Marka Marulića koji je pokopan u klaustru tog samostana.

Program proslave Dana Provincije započeo je okupljanjem u samostanskom blagovalištu, nakon čega je uslijedio svečani ručak. Potom su braća imala priliku posjetiti znamenitosti grada Splita.

Provincijalnom ministru fra Miljenku Hontiću i slovenskom provincijalnom ministru fra Milanu Kosu, kao i svoj pristigloj braći Provincije, riječ dobrodošlice uputio je splitski gvardijan fra Martin Jaković. Uslijedilo je predavanje o Marku Maruliću s posebnim naglaskom na utjecaj sv. Jeronima na Marulićeva djela, koje je predstavio prof. dr. don Mladen Parlov. Fra Miljenko je zahvalio prof. dr. Parlovu koji je u svome predavanju osvijetlio život i djelo Marka Marulića i sv. Jeronima, zaštitnika Provincije.

Uslijedio je govor fra Miljenka koji je istaknuo događaje koji su obilježili proteklu godinu, kao i nove izazove s kojima se Provincija suočava. Nadalje, predstavljen je hodogram provincijskih događanja u 2024./2025. godini, a kao što je uobičajeno svake godine, fra Miljenko je čestitao svim slavljenicima koji u 2024. obilježavaju okrugle godišnjice svoga rođenja, privremenih zavjeta, svečanih zavjeta i svećeničkog ređenja, uručivši im simbolični poklon. Na kraju je uslijedila molitva za pokojnu braću Provincije.

Proslava Dana Provincije završila je procesijom s relikvijarom i svečanom molitvom Večernje, nakon koje je uslijedila misa koju je predslavio splitsko-makarski nadbiskup Zdenko Križić.

 

U Splitu započelo hodočašće s relikvijom sv. Franje