Istina je prava novost.

Biskup Martinović predslavio večernju euharistiju na svetkovinu sv. Šime u Zadru

Požeški biskup Ivo Martinović predslavio je u utorak 8. listopada 2024. večernje euharistijsko slavlje na svetkovinu sv. Šimuna, zaštitnika grada Zadra, u crkvi sv. Šime u Zadru.

Koncelebrirali su zadarski nadbiskup Milan Zgrablić, umirovljeni zadarski nadbiskup Želimir Puljić i čuvar Svetišta sv. Šime don Damir Šehić te dvadesetak svećenika.

Biskup Martinović je na početku slavlja rekao da mu je čast što pripada redovničkoj zajednici franjevaca trećoredaca glagoljaša, koji pastoralno djeluju na Relji u Zadru gdje crkva sv. Ivana čuva spomen na dolazak tijela sv. Šimuna 1203. u Zadar.

U homiliji je mons. Martinović istaknuo da današnje crkve imaju onu ulogu koju je Hram imao u Starom zavjetu. „Crkva je mjesto molitve, susreta s Bogom, gdje nam Bog, kao sv. Šimi, otkriva i daruje sebe, gdje se prepoznaje i razlikuje glas Božji od glasa ljudskoga. Crkva je mjesto u kojem se ostvaruje djelovanje Duha Svetoga“, rekao je.

Požeški biskup je predstavio sv. Šimuna kao uzora ljudske nade u Boga i poslušnosti prema Njemu te tumačio zašto je Krist svjetlo na prosvjetljenje naroda. „Prepoznati Isusa danas, kao svjetlo, može istinski tražitelj Boga i tko promatra Isusov život, njegove riječi, djela, muku, smrt i uskrsnuće i tko želi biti svjetlo drugome. Ljepotu života može imati samo tko otkriva Božje svjetlo u svom životu. Zato poput sv. Šime i proročice Ane, trebamo u poniznosti primiti Spasitelja, ne samo na ruke, nego i u srce da nas posveti“, naglasio je.

Poručio je da je važno blagoslivljati Boga zbog njegovih dobročinstava te slijedom toga biti blagoslov drugima. Istaknuo je da pravi mir svoj temelj ima u Bogu te da je Marija uzor odolijevanja nemiru i bolima u životu. „Od Marije moramo učiti prihvaćati mač životne boli i dijeliti ga s Bogom, ostajući mu vjerni. Mač boli su naše životne nesigurnosti, sve što nam ugrožava i uništava stvarnost. Mač boli dolazi od ljudi, bolesti, siromaštva, nezaposlenosti, prijezira, nepoštivanja, oholosti ili tvrdoće ljudskog srca“, rekao je mons. Martinović.

„Molimo milost Gospodina da budemo dostojni onoga što nam se daje svaki put kada Ga slavimo. Molimo zagovor sv. Šime za Zadar i Zadarsku nadbiskupiju, Požešku biskupiju, za nova duhovna zvanja, za pogođene ljude u BiH i za mir u svijetu“, zaključio je.

U dobrodošlici mons. Martinoviću, nadbiskup Zgrablić zahvalio mu je za sve njegove dosadašnje dolaske u Zadar i pomoć u službi ispovijedanja u Zadru kada je bio provincijal franjevaca glagoljaša. „Velika nam je radost što ste s nama kao biskup. Čestitamo Vam na imenovanju požeškim biskupom i preuzimanju te odgovorne službe“, rekao je.

Na kraju misnog slavlja, okupljeni narod častio je relikviju sv. Šime – svečevo tijelo čuvano u sarkofagu na starom oltaru.