Istina je prava novost.

Relikvija sv. Franje Asiškog izložena na čašćenje u Molvama

Relikvija sv. Franje Asiškog izložena je, u sklopu hodočašća u Hrvatskoj, u srijedu 9. listopada 2024. na čašćenje u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Molvama.

Program je započeo molitvom franjevačke krunice, nakon koje je relikvijar unesen u crkvu. Uslijedilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak u zajedništvu s više svećenika, među kojima su bili domaći župnik fra Zdravko Tuba i pratitelj relikvije fra Vladimir Vidović.

Biskup Mrzljak započeo je propovijed rekavši da vjeruje da svatko ima neki predmet koji ih povezuje s dragom osobom te je dodao da to možda nisu materijalno vrijedne stvari, ali su vrijedne jer su uspomena na osobu koja ih je poklonila.

Potom je podsjetio na nadolazeći Dušni dan, kada vjernici obilaze grobove dragih pokojnika, istaknuvši da su svjesni da se ondje nalaze samo njihovi zemni ostaci, a ne oni. U tom je kontekstu kazao da su i prvi kršćani čuvali grobove i predmete koji su ih podsjećali na pokojnike, osobito ako su bili proglašeni svetima. „Danas stojimo ovdje pred relikvijom povezani sa sv. Franjom“, dodao je te podsjetio da je u relikvijaru tkanina kojom je sv. Franjo brisao rane – stigme koje je zadobio.

„A što nama danas govore te relikvije?“, upitao je te odgovorio: „Kada bismo pitali sv. Franju, onda bi nam on mnogo toga mogao reći što bismo trebali činiti mi koji ga poštujemo, koji razmišljamo o njegovom životu.“

Propovjednik je podsjetio da je Franjo čuo glas koji mu govori: „Franjo, obnovi moju Crkvu“, dodajući da se živa Crkva uvijek treba obnavljati. Istaknuo je da svaki vjernik treba pomoći u toj obnovi svojim životom potaknuvši nazočne da razmisle kako oni konkretno mogu pomoći u tome.

Govoreći kako je sv. Franjo živio prije 800 godina, a Isus prije dvije tisuće godina, naglasio je da Božja Riječ ne može zastarjeti. „Ona se ne može staviti samo u prošlost. Ona je sadašnjost i budućnost – uvijek! Samo je pitanje kako ćemo ju prepoznati“, poručio je.

Biskup Mrzljak na kraju je istaknuo da Gospodin nikoga ne tjera na nešto, nego poziva čovjeka da ga slijedi ako to želi. Potaknuo je nazočne da mole zagovor sv. Franje da im isprosi hrabrost da budu živa Crkva koja će slušati i živjeti Riječ Božju.

Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor.

Nakon mise je fra Milan Gelo održao kratko predavanje o relikviji,  a zatim su joj župljani i hodočasnici iz Virovitice, Bjelovara, Koprivnice, Čakovca, Varaždina i drugih dijelova sjeverozapadne Hrvatske osobno iskazali čast.

Relikvija sv. Franje od četvrtka 10. listopada bit će izložena u bazilici sv. Antuna Padovanskog na zagrebačkom Svetom Duhu.