Istina je prava novost.

Susret nadbiskupa Zgrablića i vrhovne predstojnice Školskih sestara franjevki Krista Kralja s. Veronike Verbič u Zadru

Susret zadarskog nadbiskupa Milana Zgrablića i vrhovne predstojnice Školskih sestara franjevki Krista Kralja s. Veronike Verbič, održan je u srijedu, 9. listopada 2024., u Nadbiskupskom domu u Zadru, izvijestio je Tiskovni ured Zadarske nadbiskupije.

Predstojnica Verbič posjetila je nadbiskupa u sklopu svoje četverodnevne kanonske vizitacije Samostana školskih sestara franjevki u Arbanasima u Zadru (od nedjelje, 6. do četvrtka, 10. listopada) koji je dio splitske Provincije Presvetog Srca Isusova te Družbe. Redovničke zajednice splitske provincije predstojnica Verbič pohodi od 3. listopada do svetkovine Krista Kralja, 24. studenoga. S. Veronika bila je kod nadbiskupa u pratnji voditeljice dječjeg zbora i katehistice u zadarskoj župi u Arbanasima s. Anke Cvitković.

Sestre te Družbe u Zadarskoj nadbiskupiji djeluju u Samostanu u Arbanasima u kojem živi 17 redovnica. Samostan u Arbanasima postoji 18 godina. U sklopu toga Samostana sestre kao osnivačice vode i dječji vrtić „Jordanovac – podružnica Zadar“. Predstojnica je posjetila i taj vrtić, susrela djecu i upoznala se s njihovim radom. Misno slavlje u ponedjeljak, 7. listopada, u kapeli Samostana u Arbanasima na kojem je sudjelovala i s. Veronika predvodio je generalni vikar Zadarske nadbiskupije don Ante Sorić. Vikar je zahvalio sestrama na njihovom djelovanju u Zadru. Uz vrtić u kojem rade, sestre pastoralno djeluju u arbanaškoj Župi Gospe Loretske.

Dvije redovnice te Družbe djeluju još u Samostanu sv. Mihovila u Zadru, koje je s. Veronika također pohodila. Nakon Zadra, predstojnica je posjetila kuću sestara u Župi Uznesenja Marijina u Pagu gdje djeluju četiri redovnice, od kojih je jedna sakristanka u paškoj zbornoj crkvi, jedna radi u školi, a dvije su umirovljene.

Redovnice ŠSF-a djeluju u Zadarskoj nadbiskupiji 79 godina, od 1945. godine. Nekad su djelovale u sjemeništu „Zmajević“ i u Općoj bolnici Zadar.

Nadbiskup Zgrablić zahvalio je predstojnici za djelovanje školskih sestara franjevki i dodatno upoznao s. Veroniku s djelovanjem s. Agneze Petroša (1901.-1943.) koja je mučenički ubijena u Drugom svjetskom ratu, u 42. godini života, a bila je članica slovenske provincije Školskih sestara franjevki Krista Kralja. S. Veronika zahvalila je na poštovanju Zadarske nadbiskupije prema s. Agnezi koje je bilo izraženo i nadbiskupijskim hodočašćem vjernika na Petrošin rodni otok Molat, 11. ožujka 2023., povodom 80. godišnjice njene smrti, koje je predvodio mons. Zgrablić. S. Veronika izrazila je radost kad je vidjela da nadbiskup Zgrablić ima i sliku (ikonu) s. Agneze na zidu u Domu, kao i slike drugih Božjih slugu, koji su sa s. Agnezom među 16 kandidata za blaženike u procesu kauze Slugu Božjih Zadarske nadbiskupije.

„U našoj redovničkoj družbi prema pravilima, a i potreba je posjetiti sestre. Puno mi znači da ih mogu posjetiti, vidjeti i upoznati baš na mjestima gdje žive i rade, gdje je njihov apostolat. Tijekom jednog svog mandata, vrhovna predstojnica posjeti svaku zajednicu“, rekla je s. Veronika.

U zajedničkim promišljanjima o djelovanju, potrebama i molitvi za duhovnu izgradnju i dobro Provincije i Družbe, za vrijeme vizitacije s. Veronika sa svakom sestrom osobno razgovara, upoznaje zajednicu, njihov apostolat, ustanove u kojima sestre rade. Najviše vremena posveti susretu sa svakom sestrom i njihovom životu u redovničkoj zajednici.

Podrška velikom koncertu na Višnjiku za pomoć misiji sestara u Kongu

Predstojnica Verbič sudjelovala je u subotu, 5. listopada, u Splitu, na proslavi 50. obljetnice djelovanja Misije te Družbe u DR Kongu. S. Veronika će rad te misije podržati i dolaskom na veliki humanitarni koncert suvremene duhovne glazbe u sportskoj dvorani Višnjik u Zadru koji će se održati u petak, 18. listopada, s početkom u 20 sati. Na koncertu pod nazivom „Misije DR Kongo ZaDar“ nastupaju Emanuel, Amorose, fra Marin Karačić, sestre Halužan, Marina Matošević i Ivan Vidović-Eyevan.

Sredstva od kupnje karata podrška su cilju za rad školskih sestara franjevki splitske provincije u Kongu. Tamo su sestre zatekle bijedu i siromaštvo izgladnjelog naroda koji nije poznavao nikakvu kulturu. Učeći lokalni jezik i običaje počele su poučavati te su svakodnevno pješačile i 10 do 15 km kako bi se širila Radosna Vijest. Dobročinitelji su pomagali molitvama, prilozima i tako spašavali ljudske živote, omogućavali školovanje i liječenje. Svojom požrtvovnošću i ljubavlju sestre su stekle povjerenje i ugled u narodu. Sada misija Školskih sestara franjevki Krista Kralja u Kongu ima 6 sestara Hrvatica i čak 40 sestara Kongoanki.

Prikupljena sredstva s koncerta u Zadru namijenjena su za kongoansku djecu i sestre franjevke, kako bi se što više djece školovalo i dobilo barem jedan dnevni obrok.

Organizator toga koncerta je Hrvatska katolička udruga medicinskih sestara i tehničara Zadar čije je počasna predsjednica i utemeljiteljica s. Melhiora Biošić, članica te Družbe. Pokrovitelji su Zadarska nadbiskupija, Grad Zadar, Zadarska županija i Grad Biograd na Moru, izvijestio je Tiskovni ured Zadarske nadbiskupije.