Istina je prava novost.

Održano županijsko stručno vijeće vjeroučitelja Dubrovačke biskupije

Vjeroučitelji osnovnih i srednjih škola Dubrovačke biskupije susreli su se u subotu 12. listopada 2024. na županijskom stručnom vijeću pod geslom „Hodočasnici nade i graditelji mira“ u Samostanu sv. Klare u Dubrovniku.

Uvodnu molitvu predvodili su vjeroučiteljica u Medicinskoj školi s. Branka Plenča i dominikanac dr. sc. Stipe Jurič. Nova voditeljica Katehetskog ureda Dubrovačke biskupije Tee Muzek Marević predstavila je vjeroučitelje koji su službu započeli početkom školske godine. Zahvalila je svim vjeroučiteljima na radu, a posebno dosadašnjoj voditeljici Županijskog stručnog vijeća s. Katarini Mihić, vjeroučiteljici u Klasičnoj gimnaziji Ruđera Boškovića, te novoj voditeljici Ani Zupčić, vjeroučiteljici u Osnovnoj školi Marina Držića.

Dugogodišnji profesor biblijskih znanosti na Papinskom sveučilištu sv. Tome Akvinskog (Angelicum) u Rimu fr. Stipe održao je predavanje „Riječ Božja oživljuje nadu“. Istaknuo je da papinska bula proglašenja jubileja 2025. posebno naglašava krepost nade. „Prema nekim statistikama, 40% kršćana ne vjeruje u drugi život. Zadatak Crkve je neprestano ispunjavati ljudska srca s nadom u iščekivanje ponovnog Isusovog dolaska. Svako pretjerano vezivanje na prošlost i sadašnjost je grijeh protiv nade. Nada nema za cilj odvojiti ljude od svijeta, već ih odvojiti od sadašnjeg stanja svijeta. Nju ne obaraju sadašnje patnje, koje su neusporedive s budućom slavom. nadu trebamo hraniti sakramentalnim životom“, poručio je.

Predavanje „Nada ne razočarava – poticaji za jubilej 2025.“ održala je vjeroučiteljica u Osnovnoj školi Lapad dr. sc. s. Pia Herman. Govorila je o značenju kršćanskog jubileja, uvjetima potpunog oprosta te o smislu hodočašća. „Bula određuje da bi svaki dijecezanski biskup trebao u svojoj biskupiji odrediti jednu crkvu kao polazišnu točku iz koje će vjernici imati priliku hodočastiti prema katedrali nakon što se otvori Sveta godina u biskupijama na blagdan Svete obitelji 29. prosinca 2024.“, istaknula je te naglasila da bula po prvi puta u povijesti omogućuje vjernicima da dnevno dobiju dva potpuna oprosta – drugi isključivo za pokojne.

Nakon rasprave, predavanje „Mir i pomirenje u ishodima kurikuluma Katoličkog vjeronauka“ održale su vjeroučiteljice Ivana Bešker i Antonija Kaulić. Kolegama su predstavili aktivnosti koje se mogu koristiti u svrhu ostvarivanja ishoda o miru i pomirenju.

Susret su organizirali Županijsko stručno vijeće vjeroučitelja osnovnih i srednjih škola te Katehetski ured Dubrovačke biskupije u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje – podružnica Split. Pročelnica Kuzek Marević je tijekom vijeća upoznala vjeroučitelje s obavijestima iz Katehetskog ureda i Agencije za odgoj i obrazovanje. Susret je zaključen molitvom.