Istina je prava novost.

Kardinal Zuppi susreo se s metropolitom Antonijem u Moskvi

Predsjednik Talijanske biskupske konferencije i posebni papin izaslanika za Rusiju kardinal Matteo Zuppi u Moskvi se 15. listopada susreo s predsjednikom Odjela za vanjske crkvene odnose metropolitom Antonijem, ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom i povjerenicom za prava djece Marijom Lvovom-Belovom, prenosi Vatican News.

Kardinal Zuppi susreo se s predstavnicima Ruske pravoslavne crkve, a razgovarali su o humanitarnim problemima vezanim uz sukob u Ukrajini, kao i drugim pitanjima od zajedničkog interesa, izjavila je Moskovska patrijaršija. Sastanku su prisustvovali i apostolski nuncij u Ruskoj Federaciji mons. Giovanni D’Aniello te potpredsjednik DECR-a arhimandrit Filaret (Bulekov) i protojerej Igor Yakimchuk.

Kao i u prvoj misiji 2023. godine, kardinal Zuppi susreo se s povjerenicom za prava djece Marijom Llovov-Belovom, nakon čega je Llov-Belova na svom Telegram kanalu izjavila da je „suradnja s papinim izaslanikom i apostolskom nuncijaturom u Ruskoj Federaciji bila na vrlo visokoj razini“.

Središnja tema razgovora kardinala Zuppija i povjerenice za prava djece bila je repatrijacija ukrajinske djece koja su prisilno dovedena u Rusiju. Zahvaljujući zalaganju i posredničkom djelovanju koje je učinila Sveta Stolica, već se nekolicina djece vratila svojim obiteljima, no prema informacijama kijevske vlade, još je više od 19 tisuća maloljetnika odvojeno od svojih obitelji. „Razgovarali smo o rezultatima i daljnjoj interakciji u interesu obitelji i djece, uključujući ponovno ujedinjenje obitelji iz Rusije i Ukrajine”, dodala je povjerenica u objavi.

Kardinal Zuppi u svom posjetu Moskvi susreo i s ministrom Sergejem Lavrovom s kojim je, kako izvještava Ministarstvo, razgovarao o „suradnji u humanitarnoj sferi u kontekstu sukoba u Ukrajini i drugim pitanjima na međunarodnoj sceni“. U objavi Ministarstva stoji i kako je susret bio „konstruktivan“ te da predstavlja nastavak rusko-vatikanskog dijaloga.

Foto: Russian Foreign Ministry / REUTERS // Susret kardinala Zuppija i ministra Viktoroviča Lavrova