Istina je prava novost.

Karmelićanke u Breznici Đakovačkoj proslavile svetkovinu sv. Terezije Avilske

Svetkovina sv. Terezije Avilske, djevice i crkvene naučiteljice, obnoviteljice karmelskog reda, svečano je proslavljena u utorak 15. listopada 2024. u Karmelu sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj.

Euharistijsko slavlje predslavio je župnik Župe sv. Petra i Pavla u Osijeku vlč. Matej Glavica. Koncelebrirali su duhovnik Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu vlč. Stjepan Matezović, župnik Župe Presvetog Srca Isusova u Šidu preč. Nikica Bošnjaković i župnik Župe sv. Josipa Radnika (Subotička biskupija) preč. Daniel Katačić, a posluživala su četiri đakovačka bogoslova.

Vlč. Glavica je u homiliji tumačio Samarijanku s kojom se Krist susreo kod zdenca te ju usporedio sa sv. Terezijom. „Samarijanka je bila javna grešnica, a Terezija je osamnaest godina živjela u samostanu mlako, osrednje i površno. Žena susreće Isusa kod zdenca umornog, a Terezija se upoznaje s izranjenim Kristom. U tim susretima događa se promjena. Bog nas želi imati za sebe i uza se. Izdignimo se i mi iz mlakosti i pustimo Bogu da uzme ono s čim se borimo. Jer Isus ne gleda ono što je bilo jučer, nego ono što ćemo biti sutra“, poručio je.

Na euharistijskom slavlju troje hodočasnika obuklo je karmelski škapular.

Dan uoči svetkovine, dugogodišnji misnik zajednice vlč. Stjepan Maroslavac predstavio je „Litanijar 4“, plod njegovog višegodišnjeg rada. Uz želje da jednog dana „Litanijar“ doživi i svoje peto izdanje, susret je završio blagoslovom i podjelom krunica koje je izradio vlč. Maroslavac.

Misnome slavlju prethodila je pjevana Večernja i molitva litanija u čast sv. Terezije od Isusa. Također, vjernici su mogli pristupiti sakramentu pokore kod župnika vlč. Mire Tomasa.