Istina je prava novost.

Spomendan sv. Terezije Avilske proslavljen u Bukovlju

Spomendan sv. Terezije Avilske, suzaštitnice mjesta i crkve, proslavili su u utorak 15. listopada vjernici filijale Bukovlje, koja pripada Župi sv. Antuna Padovanskog u Podvinju kod Slavonskog Broda.

Misno slavlje predvodio je slavonskobrodski dekan preč. Tomislav Ćorluka. Uz domaćeg župnika o. Paula Karima suslavili su župni vikar o. Linus Richard, domaći sin vlč. Pavao Mikulčić i o. grkokatolički župnik Aleksandar Hmilj.

Pojašnjavajući prispodobu povezanosti trsa i loze kojom Isus pojašnjava učenicima kako kršćanin treba živjeti, preč. Ćorluka u homiliji je naglasio da prvi učenici, koji su bili jedno srce i jedna duša, trebaju biti primjer kako živjeti svoju vjeru u životu. „Plodovi zajedničkog života prvih Isusovih učenika bili su vidljivi u njihovim konkretnim životima. Ljudi su ih prepoznavali po tome koliko se ljube. Bili su povezani, jedinstveni. Oni su i danas nama primjer kako biti drukčiji od ovoga svijeta, kako biti drugi Krist, na što smo kao kršćani pozvani. Povezanost s Kristom i Crkvom treba biti vidljiva po plodovima našeg života. Primjer nam je današnja svetica sv. Terezija koja je svoje kršćanstvo, unatoč svoj zahtjevnosti, doslovno živjela u svome životu. Bila je najveća mističarka i prva žena naučiteljica Crkve. Doživjela je savršeno jedinstvo s Bogom, s Kistom kojega je žarko ljubila i za njega živjela. Čitala je životopise svetaca, a posebno je častila sv. Josipa, zaštitnika vaše crkve. Znala je da je uz Božju pomoć sve moguće. Bila je žena duboke vjere, zrele pobožnosti, svjesna da Bog ne želi mlake kršćane. Da je doslovno živjela po svom životnom geslu ‘Samo Bog dosta je!’, prepoznatljivo je po plodovima njezina života te se i danas na djelima koje je ostavila iza sebe mnogi nadahnjuju“, rekao je, između ostaloga, preč. Ćorluka.

Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor.